Upozorenje stručnjaka kupačima
0

FOTO / Rijeka Miljacka je zagađena, vodostaj blizu minimuma

Piše: J. H.
Dug sušni period smanjio je vodostaje svih rijeka u našoj zemlji pa tako i Miljacke. Osim toga, rijeka koja protječe kroz glavni grad naše zemlje je veoma zagađena.
Vodostaj Miljacke na minimumu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vodostaj Miljacke na minimumu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon što smo sinoć objavili video na kojem se vidi kako se nekolicina Sarajlija kupa u Miljacki ispod brane na Bendbaši, zatražili smo mišljenja stručnjaka iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda koji upozoravaju na zagađenost rijeke.

"Miljacka i Željeznica su najveći zagađivači rijeke Bosne, to govori sve o kvaliteti vode rijeke koja protječe kroz Sarajevo. Ne znam koji je motiv bio kupačima da se kupaju u Miljacki. Ona je zagađena cijelim tokom", kaže Nadžija Maksumić iz Odsjeka za kvalitet voda Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kako kaže, brana na Bendbaši se puni kako bi se pročistilo korito koje u ovom trenutku i pri ovakvom vodostaju može biti izvor zaraza.

Jasminka Dizdarević sa Odsjeka za hidrološka mjerenja FHMZ-a kaže kako su prije nekoliko dana mjerili vodostaj i protok vode u Miljacki.

"Korito rijeke je čisto, protok je nizak, a vodostaj blizu minimuma", pojašnjava Dizdarević za Klix.ba.

Stručnjaci upozoravaju i na zagađenost (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Stručnjaci upozoravaju i na zagađenost (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Što se tiče ostalih rijeka u našoj zemlji, Sana u Sanskom Mostu ima najveći vodostaj, on iznosi 98 centimetara, dok je vodostaj Une na mjestu mjerenja iznosio šest centimetara. Vodostaj Vrbasa u Banjoj Luci iznosi 86 centimetara, dok je nivo Save u mjestu Srbac pao na 43 centimetra.