Federacija BiH - poplave
0

Rijeka Drina u blagom opadanju

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vodostaj rijeke Drine je u blagom opadanju, saopćio je Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite.

Zadnje mjerenje nivoa rijeke, jutros u 7.00 sati, iznosi 280 cm, što je za 30 cm niže od mjerenja jučer u 12.00 sati. Ispuštanje viška vode iz HE Mratinje - R Crna Gora je konstantan i on iznosi 482 m3/s.

Za današnji dan planirane su aktivnosti na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija, čišćenje nanosa mulja, spiranje ulica, pročišćavanje propusnih kanala i šahtova i u tu svrhu aktivirane su jedinice službe civilne zaštite, omladinska udruženja kao i dobrovoljci.

Djelomično su otklonjeni problemi u telekomunikacijskom sistemu. Voda iz gradskog vodovoda i dalje nije za piće.

Snabdijevanje električnom energijom je redovno, osim dijelova područja koja su poplavljenja jer za to nisu stvoreni uslovi.

Općine Pale- Prača Na području općine vodostaj rijeke Prače je u blagom porastu kao i vodostaj potoka, ali trenutno nema opasnosti od izljevanja.

Općine Foča-Ustikolina

Vodostaj rijeke Drine je u blagom opadanju. Na ugroženim područjima poduzimaju se aktivnosti na čišćenju objekata koji su bili zahvaćeni poplavama.

U toku dana predstavnici vlade BPK-a su sa saradnicima obišli ugrožena područja i sagledali trenutnu situaciju sa posebnim akcentom na zaštiti i kontroli visećeg mosta preko rijeke Drine koji povezuje uže gradsko područje Ustikoline i MZ Cvilin. U toku dana dopremljena je određena količina opreme i hrane iz Direkcije robnih rezervi BPK-a za potrebe ugroženog stanovništva. Putna komunikacija Cvilin - Kožetin je i dalje u prekidu.

Grad Mostar Tokom proteklog dana došlo je do značajnijeg pada vodostaja na većini rijeka i hidroakumulacija.

Stanje na hidroelektranama u 7.00 sati: Na HE Jablanica kota iznosi 268,64 m/nm (max. 270 m) i niža je u odnosu na jučer ujutro za 61 cm. Za sada su otvorene tri klapne preljevnog sustava, a ukupni protok iznosi oko 460 m3/s.

Na HE Mostar kota je 77,29 m/nm (max 78,00), a ukupni protok sa preljevima iznosi 825 m3/s.

Vodostaj rijeke Neretve na mjernoj postaji „Carinski most“ iznosi 899 cm i u odnosu na jučer ujutro niži je za 141 cm.

Vodostaj rijeke Bune u blagom je padu i iznosi 311 cm, a u odnosu na jučer ujutro niži je za 8 cm. Zbog izlijevanja rijeke Bune i dalje je zatvorena za promet lokalna prometnica Buna - Blagaj.

Vodostaj rijeke Jasenice je stabilan i kreće se oko 183 cm.

Općina Čapljina Tokom dana općinsku službu CZ posjetili su direktor FUCZ Alija Tihić i pomoćnik direktora za mjere zaštite i spašavanja i vatrogastvo Mirsad Teskeredžić. Također su obišli mjesta ugrožena poplavama, Počitelj-polje, Gabela-polje i Park prirode Hutovo blato.

Tokom protekla 24 sata došlo je do značajnog smanjenja vodostaja na području općine.

Vodostaj na jezeru HE Čapljina, na mjernoj postaji Karaotok, u proteklim satima bilježi smanjenje vodostaja od 2 - 3 cm/h, a HE Čapljina još uvijek je izvan pogona.

Vodostaj rijeke Krupe iznosi 381 cm i u odnosu na jučer ujutro niži je za 48 cm.

Vodostaj rijeke Trebižat stagnira i iznosi oko 315 cm.

Još uvijek je pod vodom oko 115 obiteljskih kuća i to u Gabela- polju oko 70, u Nerezima 30, te u Višićima 15 kuća. Zbog vode na kolovozu, još uvijek je zatvoren granični prijelaz Gabela-polje, kao i prometnica R-426 Gabela-polje - Čapljina.

Voda iz javnog vodoopskrbnog sustava Bjelave je za piće, ali s obzirom da je u tijeku bakteriološka analiza, preporuča se njeno prokuhavanje.

Općina Stolac Još uvijek, zbog jakih podzemnih voda, poplavljeni su podrumi u stambenim zgradama u blizini korita rijeke Bregave i Vidova polja (50 podruma, visina vode 1,5 do 2 m). Visina vode u četiri poplavljena stana iznosi 0,70 m, a pripadnici Civilne zaštite, DVD Stolac i Komunalnog poduzeća ispumpavaju vodu. Stanari su smješteni u druge stambene objekte.

Vodostaj rijeke Bregave stagnira i iznosi 98 cm, dok je vodostaj Radimlje nepromijenjen za proteklih 12 sati.

Nivo vode u Deranskom jezeru (Hutovo blato) povećan je za 5 cm u odnosu na proteklih 12 sati.

U Crnićkom polju poplavljena površina iznosi oko 20 ha, dok je poplavljena površina poljoprivrednog zemljišta ispod sela Prenj, gdje se izlila rijeka Bregava oko 15,5 ha. Nema opasnosti za stambene i gospodarske objekte.

Općina Ravno Nivo vode u Popovom polju raste za oko 5 do 6 cm na sat. Iako se voda približava, za sada nema novougroženih stambenih objekata.

Zbog vode na kolniku, zatvorene su za promet dionice R-425a Hutovo - Ravno u mjestu Vrutak, te M-6 Ravno - Ljubinje na mostu Ravno.

Općina Neum Prema informaciji JP EPHZ-HB, od ponoći, zbog kvara na dalekovodu bez napajanja je naselje Hutovo.

Općina Bihać Vodostaj rijeke Une u Bihaću iznosi 120 cm (kritična tačka je 100 cm). Poplavljena su 22 stambena objekta u MZ Kulen-Vakuf. Voda se povukla iz osam objekata. Putna komunikacija K.Vakuf-Klisa i dalje pod vodom ali prohodna za motorna vozila.

Poplavljeno je šest stambenih objekata i tri poslovna objekta u MZ Pokoj. Prekinuta komunikacija sa 40 stambenih objekata zbog izljevanja rijeke Une iz njenog korita. Evakuisana je jedna osoba iz stambenog objekta, četiri krave i 150 peradi.

Izlijevanjem vode iz korita potoka Pećinica došlo je do plavljenja podrumskih prostorija u tri stambena objekta u MZ Vedro Polje.

Na području općine Bihać nije bilo prekida u isporuci električne energije osim u pojedinačnim slučajevima u MZ Pokoj. Vodosnabdijevanje na području općine Bihać je uredno uz preporuku prokuhavanja vode za piće. Telefonska komunikacija u potpunosti funkcionira na području čitave općine. Redovne ekipe Službe civilne zaštite općine Bihać se nalaze na terenu i intenzivno prate stanje i poduzimaju mjere na ugroženim područjima gdje utvrđuju stanje ugroženosti ljudi i materijalnih dobara od plavljenja.

Rijeka Sava duž cijelog svog toka je u porastu na području Posavskog Kantona. Visina vodostaja rijeke Save izmjerena u 7.00 sati, na sljedećim vodomjernim stanicama: Slavonski Brod - Brod 728 cm (jučer u 12.00 711 cm), redovne mjere od poplava na 750 cm; Slavonski Šamac - Šamac 648 cm (jučer u 12.00 642 cm),redovne mjere od poplava na 670 cm; Županja -Orašje 899 cm (jučer u 12.00 866 cm), redovne mjere od poplava na 860 cm.

Svi vodotoci i vodostaji na području Tuzlanskog kantona su u fazi blagog opadanja u odnosu na jučerašnje stanje. Poplavljeno je poljoprivredno zemljište na području općina Doboj-Istok, Gračanica i Živinice. Nema poplavljenih stambenih, industrijskih i drugih infrastrukturnih objekata.

Vodostaj na brani HA Modrac u 7.00 sati iznosio je 199,57 m.n.m. (u odnosu na mjerenje jučer u 13.00 nivo je niži za 11 cm, kritična tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore je 75,3 m3/s. Vodostaj na brani Modrac je u fazi opadanja.

Rijeka Spreča se izlila priobalno i poplavila oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta. U naselju Stadion Luka, MZ Klokotnica, voda je se povukla tako da nema više poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata.

Općina Gračanica Vodostaja rijeke Spreče jutros u 7,00 sati na mjernom mjestu Most za Karanovac iznosi 345 cm, i u odnosu na jučerašnje mjerenje u 7.00 sati niži je za 20 cm. Rijeka Spreča se izlila u području D.Lohinje i D. Orahovice i poplavila oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta.

Općina Živinice Na području općine rijeka Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 50 ha poljoprivrednih površina na lokalitetima Maline, Suha i Barice. Rijeka Spreča ima tendenciju opadanja.

U svim općinama ugroženim poplavama na području Kantona 10, vodostaj rijeka je u opadanju.

Općina Tomislavgrad I dalje je za promet zatvorena cesta Tomislavgrad - Lipa. Na tom potezu i dalje ima potopljenih pomoćnih objekata (štala) i podruma u stambenim kućama.

Općina Livno Na području općine i dalje su ugrožena naselja: Guber, Žabljak i Prisap.

Općina Ljubuški Na snazi su redovne mjere odbrane od poplava. Nivo vodostaja rijeke Trebižat jutros u 9.00 sati iznosio je 318 cm, jučer u 9.00 sati iznosio je 319 cm.

Općina Grude U MZ Drinovci još uvijek su poplavljene lokalne ceste Kamenica-Malikanovići i Blaževići - Krenica.

Nivo vodostaja u hidroakumulacionom jezeru Nuga u 9.00 sati iznosio je 255,87 m.n.v. i za šest sati porasta oko 1 cm. S obzirom na prestanak oborina a i smanjenje nizvodnog vodostaja rijeke Trebižat HE Peć Mlini radi punim kapacitetom tj. ispušta oko 30 m3/s. I tunel vodoprivrede također ispušta oko 6 m3/s.

Kanton Sarajevo: općine Ilidža i Novi Grad Voda se povukla iz svih naselja a nivo vode i dalje je u opadanju.

Zeničko-dobojski kanton: općina Zenica Vodostaj rijeke Bosne mjeren na mjernom mjestu u Zenici u 7.30 sati iznosi 320 cm. Primjetan je pad vodostaja na svim rijekama na području Kantona. Zbog pada vodostaja rijeke Bosne i povlačenja vode petlja Blatuša, ulaz u grad iz pravca Doboja, je puštena u saobraćaj.

KLIZANJE TLA Stanje na klizištu kod HE " Bogatići" (općina Trnovo) u 8.50 sati je nepromjenjeno u odnosu na predhodne dane. Nema vidljivih pomjeranja, obrušavanja i sl. Zbog znatno vidljivog oštećenja i nagiba postoji velika mogućnost obrušavanja Mašinske kuće, saopćio je Federalni operativni centar CZ.