BiH
60

Rijeka Buna se izlila iz svog korita

Piše: Ž. M.
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Velike padavine u proteklih nekoliko dana prouzrokovale su porast vodostaja mnogih rijeka u Hercegovini. Vodostaj rijeke Bune preko noći narastao je za oko dva metra i iznosi 314 centimetara.

Međutim, razloga za paniku barem u ovom trenutku nema. Glasnogovornik Vlade HNK-a i kantonalne Civilne zaštite Pero Pavlović kazao je da zbog iznimno velikih količina oborina valja biti na oprezu, ali nema razloga za strah.

"Činjenica jeste da se razina vode u koritima rijeka neznatno povećala, ali prema informacijama kojima raspolaže naš Operativni centar, još uvijek nema opasnosti od plavljenja. U slučaju da se takvo što dogodi, adresa na koju se građani s područja koje je u opasnosti moraju javiti je općinska ili gradska Civilna zaštita koja je dužna poduzeti sve mjere opreza", kazao je Pavlović.

Željko Ostojić iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar kazao je da Buna jeste imala visok vodostaj, ali da se on trenutačno smanjuje.

"Prema službenim podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u 24 sata pale su više od 84 litre kiše na četvorni metar na području Mostara. Velika količina oborina je prouzrokovala veći vodostaj rijeka. Iako rijeka Buna nije u našoj ingerenciji, ja sam uspoređivao podatke vodostaja Bune radi analize naših vodostaja rijeka i mislim da nema razloga za paniku", kazao je Ostojić.

Kako su izvijestili iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora, razina Trebižata također je porasla na 306 centimetara. Uz to, izvijestili su kako je razina Neretve kod Konjica također u porastu.

Ekipa portala Klix.ba tokom današnjeg dana posijetila je mjesto Blagaj kod Mostara gdje se je rijeka Buna izlila iz korita na pojedinim dijelovima. Kako smo mogli vidjeti poplavile su terase ugostiteljskih objekata uz samu rijeku Bunu i par objekata koji se nalaze uz samu obalu rijeke Bune. Veće materijalne štete za sada nema.

Također, putna komunikacija koja povezuje mjesta Blagaj i Buna je prekinuta pošto se na jednom mjestu izlila rijeka Buna na cestu i onemogućila kretanje vozila.

Prema riječima pojedinih stanovnika Blagaja, vodostaj rijeke Bune je koliko-toliko normalan za ove količine padavina. Međutim, druga je stvar što se bilježi rekordan rast rijeke Bune u 24 sata, koji je premašio dva metra, kazao nam je jedan od stanovnika Blagaja.