Zenica
0

Rijeka Bosna zagađena opasnom materijom

SRNA
Rijeka Bosna u Zenici
Rijeka Bosna u Zenici
Kroz kolektor otpadnih voda u krugu kompanije "Arcelor Mital" u Zenici u rijeku Bosnu je ispuštena veća količina opasne materije još neutvrđenog sastava.

Policiju i inspektore su o tome obavijestili ribari i stanovnici naselja uz obalu Bosne, nakon što su uočili masnu mrlju, koja mirisom podsjeća na mazut, javili su federalni mediji.

Policija, kantonalni tužilac, nadležni inspektor i pripadnici Uprave civilne zaštite protekle noći su u krugu bivše Željezare, gdje je uz "Arcelor Mital" smješteno još nekoliko privrednih preduzaća, obavili uviđaj, uzeti su uzorci vode i sada slijedi istraga o ovom događaju.

Mediji javljaju da su posljednja 24 časa bila "ubitačna" za floru i faunu rijeke Bosne nizvodno od kolektora otpadnih voda u zeničkom naselju Kanal.

Materija neutvrđenog sastava, koja se, prema izjavama stručnjaka, ispušta iz industrijskih i termoenergetskih postrojenja, i danas je isticala u rijeku, iako u znatno manjoj količini.

Stanovnici naselja uz obalu Bosne upozoravaju da je nekontrolisano ispuštanje materija opasnih po okolinu sve učestalije.