BiH
0

Rijeka Bosna poplavila dvije kuće u Dobroševićima

Sarajevo-x.com
Obilne padavine u protekla tri dana uzrovale su poplavu na dijelu Mjesne zajednice Dobroševići kod stočne pijace gdje je došlo do izljevanja rijeke Bosne, koja je poplavila dva stambena objekta u Dobroševićkoj ulici i poljoprivredna imanja koja gravitiraju na tom potezu.

U cilju preventivnog dijelovanja u spašavanju ljudi i materijalnih dobara Općinska služba civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo jučer je i tokom noći neprestalno pratila vodostaj rijeke Bosne i Lepeničkog potoka, saopćeno je iz ove općine.

"Ekipa CZ i Udruženje vatrogasnog društva Alipašin Most su u toku noći iz jednog pratećeg objekta u blizini poplavljenog stambenog objekta izmjestili oko 40 ovaca (kurbana) u vlasništvu Rasima Akeljića iz Travnika. U toku jutarnjeg obilaska terena utvrđen je niži vodostaj rijeke Bosne u odnosu na sinoćnje stanje za oko 70 centimetara", rekao je pomoćnik načelnika službe Civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo Sakib Džihanić naglašavajući da će pripadnici Službe civilne zaštite i dalje pratiti stanje na terenu, te po potrebi djelovati i o svim promjenama obavještavati javnost.

Ekipa Civilne zaštite Općine Ilidža utvrdila je da se u MZ Osjek rijeka Bosna izlila u ulici Bratunačka i Hendekuša. U ulici Bratunačka prekinuta je putna komunikacija, došlo je do izlijevanja vode oko kuća, ali voda još nije ušla u objekte. U ulici Hendekuša vodostaj je u opadanju, ali je došlo do prodiranja vode u tri stambena objekta.

U MZ Stup rijeka Bosna je poplavila zemljište vlasništva PD "Butmir" i došlo je do opadanja vodostaja.

Rijeka Dobrinja je u svom koritu i ne prijeti opasnost od izlijevanja, dok se Željeznica povukla u svoje korito.

Na ratnom mostu u Sokolović-Koloniji došlo je do oštećenja izlaznih krila mosta. Rijeka Večerica znatno je povećala vodostaj zbog začepljenja propusnih cijevi.