Osuđen zbog primanja mita
0

Riječki kardiohirurg pobjegao u Sarajevo

Sarajevo-x.com
Dr. Ognjen Šimić (Foto: Večernji list)
Dr. Ognjen Šimić (Foto: Večernji list)
Riječki kardiokirurg dr. Ognjen Šimić, koji je u ponedjeljak u Hrvatskoj osuđen na rekordnu kaznu zatvora zbog primanja mita, pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, piše Jutarnji list.

Podsjećamo, riječki kardiokirurg dr. Ognjen Šimić, porijeklom iz Sarajeva, nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 9 godina nakon što je sutkinja u ponedjeljak na Županijskom sudu u Rijeci pročitala odluku vijeća kojom je proglašen krivim za svih 18 slučajeva primanja mita od svojih pacijenta radi operacije srca.

Jutarnji list izvještava kako je riječki kardiohirurg prije proglašenja presude pobjegao u Bosnu i Hercegovinu.

"Trenutno je u rodnom Sarajevu kod oca, inače uglednog penzionisanog liječnika i profesora. Šimić ima državljanstvo BiH i zna da ta država ne izručuje svoje državljane. Dobio je devet godina zatvora, ali iza rešetaka neće završiti još dugo - sve dok je u Bosni. U Sarajevu je već angažirao Nikicu Gržića, jednog od najuglednijih sarajevskih odvjetnika", piše Jutarnji list.

S važećim pasošem, Šimiću su prije izricanja presude bile otvorene granice svih država. Osim toga, dovoljno je imućan, što mu također olakšava život bjegunca.

Dr. Šimiću presuda je izrečena u podne, no njega nije bilo u sudnici. Tek tri sata poslije riječka je policija od Županijskog suda zaprimila dovedbeni nalog u kojem se traži da dr. Šimića privedu u riječki zatvor. Iako je policija odmah krenula na sve njegove poznate adrese, do danas u 18 sati riječkog kirurga nisu tražili u njegovoj porodičnoj vili u Kostreni. Ondje su novinari nakon izricanja presude satima uzalud čekali da policija dođe po dr. Šimića. Tako je i prije nego što je sutkinja Ika Šarić odredila drakonsku kaznu započeta policijska potraga za osuđenim kardiokirurgom.

Iako je optužen za ozbiljno kazneno djelo, dr. Šimić nije imao obavezu biti na objavi presude, a sve je vrijeme imao lične dokumente, odnosno ličnu kartu i pasoš. Pretpostavlja se da je bijeg isplanirao jer je očekivao osuđujuću presudu.