Ministarstvo: Roditelji mogu birati
0

Rijaset: Suljagić ponovo napada na vjeronauku

FENA
Rijaset Islamske zajednice u BiH reagirao je na dopis ministra obrazovanja KS Emira Suljagića upućen u utorak školama na području Kantona, kojim se učenicima daje mogućnost odabira između pohađanja nastavnog predmeta vjeronauka, Društvo/Kultura/Religija odnosno Kultura religija (u srednjoj školi) ili nepohađanja nijednog od dva navedena nastavna predmeta.

"Ovaj put ministar škole obavezuje da postupe prema njegovom dopisu na osnovu autoriteta svog položaja i u novom dopisu naglašava da će to 'u najskorije vrijeme biti ugrađeno i kao zakonska obaveza za osnovne i srednje škole'. Na taj način ministar pokušava obavezati škole potpuno novim detaljima pozivajući se na zakon, koga nema i koji će tek biti donesen", navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta koje potpisuje Ekrem Tucaković.

"Radi se o tome da roditelji učenika mogu odabrati vjeronauku, alternativni predmet - Društvo/Kultura/Religija (osnovna škola) odnosno Kultura religija (u srednjoj školi) ili da ne odaberu ništa od dva navedena nastavna predmeta. To su tri opcije," potvrđeno je Feni iz Ministarstva.

Navode da je do uvođenja treće opcije došlo nakon konsultacija, razgovora i iskustava s terena. Podsjećaju da je zakonsko pravo roditelja da ne odaberu nijedan od pomenuta dva nastavna predmeta, te ističu da će to uskoro i bliže biti definirano novim zakonom.

Oni naglašavaju da učenici koji ne odaberu nijedan od dva nastavna predmeta, odnosno alternativni niti vjeronauku, ništa ne gube i neće imati posljedica na prijemnim ispitima.

Iz Ministarstva obrazovanja ističu da je školama naloženo da učenicima, koji ne odaberu nijedan od pomenuta dva nastavna predmeta, stave na raspolaganje školske sadržaje da bi korisno iskoristili vrijeme koje njihovi drugovi provode na nastavi.

Odlukom Vlade KS-a od ove školske godine u osnovne i srednje škole uveden je predmet kao alternativa vjeronauci, koji je namijenjen za učenike koji se ne opredijele za vjeronauku. On se u osnovnoj školi zove društvo/kultura/religija i upravo tako se, ovisno od uzrasta, i izučava. U srednjim školama se, kao i dosad, zove kultura religija.