BiH
47

Rijaset: Izmjenom Zakona RS želi oduzeti imovinu Bošnjacima

Klix.ba
Republika Srpska putem usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na nepokretnosti od 15. juna 2014. godine kreira uslove za ubrzavanje i olakšavanje procesa za masovno oduzimanje imovine protjeranih Bošnjaka na području ovoga entiteta, smatraju u Rijasetu Islamske zajednice u BiH.

"Prema saznanjima Islamske zajednice, usvojeni Zakon predviđa da poreski račun stiče svojstvo izvršne isprave na osnove koje Poreska uprava RS može pokrenuti postupak naplate pred sudovima i staviti pod hipoteku zemljište. Budući da je veliki broj Bošnjaka vlasnik zemljišta i nepokretne imovine na području RS, a koji su u ratu protjerani i sada borave u inozemstvu, postoji realna osnova da porezni računi ne stignu na njihove adrese i da protekne predviđeni rok od osam dana za izjavljivanje prigovora, nakon čega Poreska uprava stiče mogućnost prinudne naplate i stavljanja zemljišta pod hipoteku. Također mogućnost obračunavanja kamata na dnevnoj osnovi znatno uvećava troškove za plaćanje poreza na zemljište", navodi se u saopćenju Rijaseta.

Usljed primjene ovog i više drugih zakona koji uređuju pitanje oporezivanja i naplate poreza, koji su međusobno povezani, vlasnicima nepokretnosti u RS, posebno onima koji borave u inostranstvu, među kojima je najviše Bošnjaka, prijeti oduzimanje imovine samo na osnovu, u roku, neplaćenog poreskog računa, navodi se.

"Nakon što su u ratu s područja RS protjerani mnogobrojni Bošnjaci, sada vlast kroz Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na nepokretnosti i Zakon o poreskom postupku Republike Srpske uspostavlja pretpostavke za oduzimanje i prisvajanje imovine i nepokretnosti protjeranih Bošnjaka", navodi se.

S obzirom da je Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS donio odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa na usvojeni Zakon, agencija MINA prenosi da u Islamskoj zajednici očekuju da politički subjekti još jednom razmotre sve implikacije ovog zakona i pronađu prihvatljivo rješenje koje neće biti na štetu ljudi koji su tokom agresije protjerani sa svojih ognjišta, a sada im se priprema legalizacija oduzimanja privatnih posjeda.