BiH
17

Rijaset IZ BiH traži od NSRS poništenje odluke o dodjeli priznanja ratnim zločincima

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Vijeće muftija i Rijaset Islamske zajednice u BiH (IZ u BiH) održali su vanrednu sjednicu povodom odluke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da dodjeli priznanja osobama koje su pred Međunarodnim krivičnim sudom u Haagu osuđeni za ratne zločine i genocid. Rijaset IZ zahtijeva od NSRS da poništi ovu odluku.

Sa vanredne sjednice Rijaseta IZ u BiH poručeno je kako to predstavlja "institucionalno izrugivanje vrijednostima, normama i institucijama međunarodnog pravnog i civilizacijskog poretka, brutalni atak na okvirni sporazum za mir u BiH, bezobzirno rušenje ljudskih i političkih pretpostavki za ostvarivanje mira u dijaloga, pomirenju i saradnji kao što predstavlja i stravično vrijeđanje žrtava masovnih zločina.

"Zahtijevamo od NSRS da u interesu mira i suživota, ali i u cilju svođenja odgovornosti za zločine na njihove počinioce i skidanju hipoteke sa srpskog naroda, poništi svoju odluku o dodjeli priznanja počiniocima ratnih zločina i genocida. Ukoliko NSRS ne poništi odluku, zahtijevamo od visokog predstavnika Međunarodne zajednice u BiH da on to učini. Od državnih i političkih institucija BiH, Vlade Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve i međunarodnih asocijacija za ljudska prava očekujemo da se u svom opredijeljenju za pravdu i mir, dobrosusjedske odnose i dijalog između Hrvata, Srba i Bošnjaka, oglase o veličanju ratnih zločinaca odlukama NSRS", poručeno je sa sjednice.

Rijaset IZ u BiH pozdravio je odluku OSCE-a da vrati povelju koju mu je NSRS dodijelila na istoj sjednici kada je donesena odluka o dodjeli priznanja osoba osuđenim za ratne zločine.

"Očekujemo i od drugih diplomata koji su prisustvovali sjednici NSRS na kojoj su uručena priznanja ratnim zločincima da upute javno izvinjenje žrtvama genocida, u protivnom IZ će razmotriti uvjete dalje saradnje s njima. Islamska zajednica u BiH će o položaju muslimana Bošnjaka u bh. entitetu RS uputiti promemoriju svim relevantnim međunarodnim organima i institucijama u svijetu", saopćeno je sa sjednice.