Reis Mustafa ef. Cerić
0

Rijaset će suspendovati imama Omerhodžića

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rijaset Islamske zajednice u BiH suspendovat će imama Rešada Omerhodžića zbog presude koju mu je danas izrekao Općinski sud u Travniku za krivično djelo bludne radnje nad maloljetnom djevojčicom u selu Gluha Bukovica.

"IZ u BiH prihvata presudu Općinskog suda u Travniku u vezi sa slučajem imama Omerhodžića i na ovaj način pokazujemo našu dosljednost u poštivanju principa vladavine prava. Konsekventno tome, Rijaset će suspendirati imama Omerhodžića do pravosnažnosti presude", izjavio je reisul-ulema IZ Mustafa ef. Cerić.

"Imamski poziv je oduvijek bio častan i privilegovan, ali i velika obaveza i odgovornost. S tim u vezi, želim iskazati žaljenje i suosjećanje, i kao otac i kao reisul-ulema, zbog bukovačkog slučaja, naglašavajući da se ovdje radi o individualnoj odgovornosti", dodao je Cerić.

Uz uvažavanje činjeničnog stanja iz nepravomoćne presude, reisu-l-ulema je izrazio žaljenje i suosjećanje svima kojima je nanesena duševna bol.

"IZBiH je iz ovog slučaja naučila vrijednu lekciju", kazao je reis Cerić, navodeći kako IZBiH ostaje dosljedna principu da je svako nevin dok se njegova krivnja ne potvrdi pravosnažnom presudom.

Branitelj okrivljenog, advokat Adil Lozo najavio je žalbu na prvostepenu presudu kojom je imam travničkog sela Rešad Omerhodžić oglašen krivim za bludne radnje nad maloljetnom djevojčicom N.T. i osuđen na jednu godinu i šest mjeseci zatvora.

Podsjetio je da je u ovom predmetu održano 15 ročišta, te da je pretres počeo 3. aprila 2007. godine, a da je tokom postupka saslušano 19 osoba.

"Za nas je imam Omerhodžić nevin dok ne bude donesena pravosnažna presuda", izjavio je Cerić na konferenciji za novinare u Sarajevu.