BiH
342

Rijad Gosto prvi Mostarac na Jamboreeju

Klix.ba
Član Odreda izviđača "Stari grad" iz Mostara, Rijad Gosto, čini dio tima koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom skautskom skupu Jamboreeju.

Na posljednjoj sjednici Saveza izviđača Federacije Bosne i Hercegovine, predsjedništvo Saveza je donijelo odluku da dva izviđača iz FBiH, koji će biti dio tima BiH, budu Rijad Gosto – OI "Stari grad" Mostar i Džana Kasumović – OI "Duga" Ljubače. Pored njih dvoje, našu zemlju će predstvaljati dva izviđača iz Republike Srpske, te jedan iz Brčko Distrikta.

"Za Odred izviđača 'Stari grad' Mostar od iznimne je važnosti da prvi put u historiji izviđača u Mostaru na Svjetski skautski Jamboree ide jedan naš član. Vjerujemo kako će Rijad Gosto, zajedno sa ostalim članovima bh. tima predstavljati našu državu na najbolji mogući način te će steći nova izviđačka iskustva", poručili su.

Rijad Gosto je dugogodišnji član Odreda izviđača "Stari grad" Mostar. Sa 17 godina iza sebe već ima sedam logorovanja, šest zimovanja, mnoštvo učešća na takmičenjima širom Bosne i Hercegovine i regije, te nebrojeno mnogo pehara i medalja. Istaknuti je član izviđačke zajednice, prošao je školu za vodnika kao i topo školu. U Odredu izviđača "Stari grad" trenutno obavlja dužnost načelnika čete izviđača.

Ovogodišnji Svjetski skautski Jamboree održat će se u Japanu u periodu od 28. jula do 8. avgusta, a tema svjetskog skautskog skupa za 2015. godinu je "Duh jedinstva (“和” –WA – A Spirit of Unity)". Prvi Jamboree održan je 1920. godine u Londonu.