BiH
0

Rice čestitala zvaničnicima BiH na reformi Ustava BiH

FENA
Državna tajnica Sjedinjenih Država Condoleezza Rice čestitala je bh. zvaničnicima na sporazumu o prvoj fazi reformi Ustava Bosne i Hercegovine koji su postigli 18. marta ove godine, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića.

Prema tom saopštenju, reforme predstavljaju značajan napredak ka uspostavi funkcionalnije i efikasnije državne vlasti, što će Bosni i Hercegovini omogućiti da postane članica NATO-a i Evropske unije, kazala je Rice u svom pismu.

"Postizanje ovog sporazuma zahtijevalo je odlučnost, čvrstinu i fleksibilnost svih sudionika. Želim vas podstaći da zadržite jednako visok stepen odlučnosti i predanosti za usvajanje neophodnih zakona u parlamentu. Jasna i nepokolebljiva podrška zakonima ključna je za ispunjavanje obaveze da reforme stupe na snagu prije izbora u oktobru 2006. godine.

Također pozdravljam vašu predanost ovim reformama koje predstavljaju samo prve korake u dugoročnom procesu uspostave vlasti koje mogu osigurati prosperitetnu budućnost građanima BiH, potpuno integrisane u evroatlantske institucije", navela je u pismu državna tajnica.

Ona je još jednom iskazala spremnost Sjedinjenih Država da i dalje podržavaju ovaj ključni projekt za BiH, saopšteno je.