BiH
53

Ribolovci žele urediti i revitalizirati rijeku Misoču

FENA
Članovi Udruženja građana (UG) "Bistro!" iz Sarajeva, koji su od aprila 2013. postali korisnici ribolovnog prava na ribolovnom području 6 - vodama na teritoriji općine Ilijaš u periodu od 10 godina, ove godine pokušat će realizirati projekt revitalizacije rijeke Misoče.

"Misoča je rijeka koja je zaštićena zakonom, ali je to "mrtvo slovo na papiru". Iako je zabranjena izgradnja objekata, dolazak stoke, rad kamenoloma te sječa šume, sve to se dešava u prelijepom kanjonu", rekao je potpredsjednik UG "Bistro!" Senad Kapo.

Istakao je da su nekontrolirani lov i krivolov te zagađenje koje je izazvalo veliki pomor ribe u aprilu 2011. godine, potpuno devastirali riblji fond.

Inače, projekt revitalizacije Misoče inicirali su članovi Udruženja iz inozemstva koji su donirali i inicijalna sredstva za prvo poribljavanje rijeke. Planirano je da se napravi i izdvojena staza na rijeci koja će biti smještena između dvije brane.

U ovom periodu priprema, definirali bi se Pravilnici o načinu ribolova na izdvojenoj stazi i na otvorenom dijelu rijeke.