BiH
0

Ribari BiH i Srbije protiv gradnje hidroelektrane "Ustikolina"

FENA
Prošle sedmice u Višegradu je održana osnivačka skupština Asocijacije drinskih ribara međudržavnog karaktera. Kako je FENI kazao predsjednik Sportsko-ribolovnog društva (SRD) "Halil Sofradžija" Foča-Ustikolina Admir Kuljuh, spomenutu Asocijaciju osnovalo je 14 udruženja ribara iz BiH i Srbije.

"Okupila nas je zajednička želja da sačuvamo bogatstvo i ljepotu Drine i njenih pritoka na svaki mogući način. Asocijaciju su osnovala udruženja ribara iz sve tri općine BPK-a, zatim Foče, Rudog, Višegrada, Srebrenice, Bratunca, Zvornika, Bajine Bašte, Priboja, Užica i Loznice, a podršku ovim aktivnostima pružila je i holandska humanitarna organizacija Care BHC", kazao je Kuljuh. Istakao je da je cilj Aocijacije zajedničkim snagama očuvati Drinu kao prirodnu sponu između dvije države i koristiti i uživati u njenim blagodatima.

"Upravo u cilju zaštite Drine, potpisana je i "Povelja za budućnost Drine". Potpisali su je predstavnici Federalnog i Ribolovnog saveza Republike Srpske i državnog Ribolovnog saveza Srbije, a podržali su je i predstavnici organizacije Care. Ovaj dokument bit će upućen na verifikaciju jer je trebaju potpisati i predstavnici nadležnih ministarstava dviju država, s obzirom na to da je riječ o aktu međudržavnog karaktera", pojasnio je Kuljuh.

On je dodao kako je na osnivačkoj skupštini Asocijacije pokazano koliko su namjere u očuvanju Drine ozbiljne.

"Solidarišući se sa svojim kolegama iz općine Foča-Ustikolina te imajući u vidu da su se protiv gradnje HE "Ustikolina" na Drini već izjasnili i Općinsko vijeće Goražde, Kantonalna turistička zajednica, Eko zeleni i druge organizacije i pojedinci, članovi novoformirane Asocijacije drinskih ribara potpisali su i peticiju o zabrani dodjele koncesije za gradnju HE "Ustikolina".

Ovom peticijom 14 udruženja ribara na Drini, a koja okupljaju više od 9.000 članova, protive se gradnji te od Vlade Federacije BiH traže da poduzme hitne mjere zaustavljanja aktivnosti na postupku dodjele koncesije za izgradnju HE "Ustikolina" na Drini, radi zaštite ribljeg fonda i eko zaštite Drine", kazao je predsjednik SRD "Halil Sofradžija" iz općine Foča-Ustikolina.

Naglasio je da će ova peticija biti dostavljena na adresu Vlade Federacije BiH, ali i svih drugih institucija koji mogu utjecati na gradnju HE "Ustikolina".