BiH
110

Rezultati kafanskih pregovora: Dodik dobio novac od MMF-a, mehanizam koordinacije nije usaglašen

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bakir Izetbegović i Milorad Dodik u nedjelju su u Motelu Barka, uz posredstvo Evropske unije, postigli sporazum o mehanizmu koordinacije i Pismu namjere MMF-u. Pet dana poslije jasno je da mehanizam koordinacije i dalje nije usaglašen.

Sporazum Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika teško će, u formi u kojoj je prezentiran javnosti, ikada zaživjeti.

Sporazum dva lidera trebalo bi usvojiti Vijeće ministara BiH. Podsjetimo, Vijeće ministara BiH usvojilo je na sjednici 26. januara 2016. godine Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini koja je bila neprihvatljiva Dodiku i SNSD-u.

Da bi implementiralo dogovor Izetbegovića i Dodika, Vijeće ministara BiH bi trebalo donijeti novu ili izmijeniti postojeću odluku.

HDZ BiH ima mogućnost da u Vijeću ministara blokira usvajanje bilo kakve odluke jer zakonski propisi uvjetuju da svaku odluku moraju podržati najmanje dva člana Vijeća ministara BiH iz svakog od konstitutivnih naroda.

Dodik je, u pismu koje je poslao Čoviću i svim sudionicima sastanka u nedjelju, prihvatio Čovićeve zahtjeve te je jasno da u ovom trenutku ne postoji nikakav dogovor o mehanizmu koordinacije.

Čović je jasno rekao da HDZ BiH neće prihvatiti dogovor Izetbegovića i Dodika, a u međuvremenu i sam Dodik je prihvatio Čovićeve zahtjeve i u pismu koje je poslano na više adresa zatražio da se u dogovor ugrade Čovićeve primjedbe.

Cijela sapunica se dodatno zakomplicirala kada je Čović danas izjavio kako je spreman za nove razgovore, ali ne u kafanama, već u institucijama, uz napomenu kako trenutno u FBiH, ali i na nivou Vijeća ministara BiH, ne postoji stabilna vladajuća koalicija.

S druge strane, Dodik je u današnjem intervjuu za Večernji list potvrdio ono o čemu se ranije spekulisalo - Zvizdić i Novalić Pismo namjere nisu potpisali kako bi na Dodika, kojem očajno treba novac, izvršili dodatni pritisak. Zvizdić je ranije jasno poručivao da evropski put i novac od MMF-a idu zajedno te da se prvo mora postići prihvatiti adaptacija SSP-a i mehanizam koordinacije.

Nakon pritiska njemačke kancelarke Angele Merkel Dodik je prihvatio adaptirani SSP, ali mehanizam koordinacije ostaje jedan od neispunjenih uvjeta da bi EU uopće razmatrala aplikaciju za članstvo naše zemlje.

Dodik je pojasnio da je na sastanku u Motelu Barka prvo potpisano Pismo namjere te je odmah poslano u Washington. Dodik je ovim uspio izbjeći blokadu premijera iz SDA i domoći se novca, dok o mehanizmu koordinacije tek predstoje novi ugovori.

Kako stvari trenutno stoje, ceh nedjeljnog sastanka u Motelu Barka plaćaju Izetbegović i SDA, barem u ovoj epizodi sapunice "Mehanizam koordinacije".