BiH
0

Rezultati izbora za predsjednika i potpredsjednike RS-a

FENA
Centralna izborna komisija BiH je danas poslijepodne objavila konačne rezultate izbora održanih u Bosni i Hercegovini 1. oktobra ove godine.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić je prezentirao rezultate za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

„U RS-u birali su se predsjednik RS-a i dva potpredsjednika, sva trojica iz tri različita naroda, sa jedne liste. Za predsjednika je izabran onaj koji na toj listi dobije najviše glasova. Ostala dva, iz ostala dva naroda sa najviše glasova datih kandidata toga naroda, postaju potpredsjednici“, pojasnio je Petrić.

Za predsjednika RS-a iz reda srpkog naroda izabran je Milan Jelić iz Saveza nezavisnih socijalnemokrata (SNSD). Milorad Dodik je dobio 271.022 glasa ili 48,87 posto svih onih koji su glasali za ovu listu za predsjednika ili potpredsjednika RS-a.

Iz reda hrvatskog naroda najveći broj glasova je dobio Davor Čordaš iz Hrvatske koalicije za jednakopravnost – 4.598 glasova ili 0,83 posto ukupnih glasača u RS-u, dok je iz reda bošnjačkog naroda najviše glasova dobio Adil Osmanović iz Stranke demokratske akcije koji je dobio 22.444 glasa ili 4,05 posto ukupnih glasova.