Moon u Banjoj Luci
0

"Rezultati izbora pružaju nove šanse BiH"

FENA
Patrick Moon (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Patrick Moon (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick Moon ocijenio je danas u Banjoj Luci da rezultati nedavno održanih izbora pružaju nove šanse BiH, čija budućnost leži u Evropskoj uniji.

Očekuje i formiranje najjače moguće koalicije na državnom nivou, jer će, kaže, to pomoći da se dođe do promjena koje su potrebne našoj zemlji.

Američki ambasador je u izjavi novinarima u Banjoj Luci naglasio da su za građane najbitnija ekonomska pitanja te da oni od svojih lidera očekuju poboljšanje životnog standarda.

Naglasio je i da politički lideri treba da vode dijalog koji će dovesti do konsenzusa i odluka u vezi s teškim pitanjima koja se tiču integracionih procesa BiH u Evropu.

“To je pitanje državne imovine i ustavne reforme”, rekao je Moon koji je tokom boravka u Banjoj Luci razgovarao s nevladinim organizacijama, učenicima, studentima i s nekim zvaničnicima.

Kazao je i da mu je bilo drago što je jučer prisustvovao konsituiranju novog saziva Narodne skupštine RS-a i inauguraciji predsjednika RS-a, navodeći da je bio prisustan i na nedavnoj inauguraciji novog Predsjedništva BiH i da će to učiniti i kod formiranja vlasti u Federaciji BiH.

Osvrćući se na jučerašnje obraćanje novog predsjednika RS-a, američki ambasador je rekao da su ohrabrujuće poruke, naročito one da se zemlja kreće ka članstvu u EU i oko podrške reformama. “Govor je prvi korak, a djelovanje sljedeći”, rekao je Moon,koji smatra da će nove vlasti biti suočene s mnogim izazovima.

Ponovio je i da će SAD pomoći integraciju BiH u NATO i EU, dodajući da će integracije u Evropu BiH osigurati najbolju moguću budućnost.

“SAD će pomoći onima koji žele ovde vidjeti reforme, ali to treba da urade domaći lideri. Mi smatramo da je kroz proces korak po korak napredak moguć”, rekao je američki ambasador u BiH.