Vijeće ministara BiH
0

Rezultati DNK analize primjenjivat će se u sudskim postupcima

SRNA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Prijedlog zakona o primjeni rezultata analize DNK u sudskim postupcima, čime BiH stvara zakonske uslove za vođenje DNK registara koji postoje u 26 evropskih zemalja.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić rekao je na konferenciji za novinare da se donošenjem ovog zakona u sudsku praksu uvodi biološka metoda vještačenja, što pruža znatno više mogućnosti za otkrivanje nepoznatih počinilaca krivičnih djela.

On je istakao da je ova metoda značajna  i  radi utvrđivanja identiteta nestalih lica i identifikacije leševa, a zbog uvođenja u kriminalističku praksu kompjuterizovanih baza DNK profila registrovanih i nepoznatih počinilaca krivičnih djela značajna je i za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja pri Ministarstvu bezbjednosti uspostaviće i voditi bazu podataka, te vršiti analizu i upoređivanje DNK profila. 

Ovaj  zakon usklađen je sa međunarodnim dokumentima koje je ratifikovala BiH, kao što je Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Zakon bi trebalo  da bude primjenjivan od 30. juna. 

  	Vijeće ministara BiH utvrdilo je pojedinačne prijedloge osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj, te zaključivanje Sporazuma o graničnim prelazima za međunarodni saobraćaj. 

Zaključivanjem ova dva sporazuma BiH implementira Strategiju integrisanog upravljanja granicom koja podržava princip otvorene, a kontrolisane granice uz dva zahtjeva - širom otvorena granica za trgovinu i kretanje lica, ali zatvorena za sve kriminalne aktivnosti. 
	Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o predaji i prihvatu lica kojima je ulazak ili boravak nezakonit zajedno sa Protokolom između Ministarstva bezbjednosti BiH i MUP-a  Hrvatske o provođenju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o predaji i prihvatu lica kojima je ulazak ili boravak nezakonit. 

Zaključivanjem ovog sporazuma BiH i Hrvatska potvrdiće i konkretizovati saradnju radi uključivanja u međunarodne akcije sprečavanja nelegalne imigracije tako što će pravno regulisati pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i lica bez državljanstva koja borave na teritoriji ugovorne strane u 

suprotnosti sa njenim zakonima.