BiH
129

Rezolucija o Srebrenici mogla bi se naći i u Kongresu SAD-a

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Republikanski kongresmen Christopher Smith predložio je da se Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država izjasni o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Na zvaničnoj web stranici stoji da je pred obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici republikanski kongresmen Christopher Smith danas predložio da se i Kongres Sjedinjenih Američkih Država izjasni o rezoluciji o Srebrenici.

Smith je predložio rezoluciju kojom bi se potvrdilo da se "politika agresije i etničkog čišćenja koju su provodile srpske snage u BiH označi kao genocid kao i da se osude izjave koje negiraju genocid“.

Navodi se da bi usvajanjem te rezolucije Sjedinjene Američke Države poslale jasnu poruku u vezi sprečavanja budućih genocida, te davanja podrške nezavisnosti i teritorijalnom integritetu BiH, ali i miru i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi u cjelini.

"Hiljade nevinih koji su brutalni masakrirani u Srebrenici zaslužuju da se sjećamo tragedija koja je bila genocid“, rekao je Smith.

Smith je dodao da međunarodna zajednica mora osigurati da počinitelji zločina odgovaraju za svoje postupke, te da se iz primjera Srebrenice treba naučiti lekcija s ciljem sprečavanja budućih zločina "posebno u sukobima u Srednjoafričkoj Republici, Burundi i Siriji“.

"Osim toga moramo nastaviti podupirati prava svih naroda u BiH i širom Balkana bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost. Prava da uživaju u blagodatima demokratije, vladavini prava i privrednim mogućnostima“, stoji u saopćenju.

Prijedlog rezolucije nosi naziv "Rezolucija Kongresa 310“ i možete ga preuzeti ovdje.

Niko od bh. zvaničnika koje smo danas kontaktirali u vezi prijedloga rezolucije Christophera Smitha nije imamo nikakvih informacija u vezi s rezolucijom.