Rasim Muratović
0

Rezolucija o Srebrenici je civilizacijski čin

FENA
Usvajanje Rezolucije u Evropskom parlamentu kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na genocid u Srebrenici predstavlja civilizacijski čin i sve žrtve genocida, uključujući i istraživače genocida u BiH, pozdravljaju ovu odluku, ocijenio je danas za Fenu naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Sarajevo doc.dr. Rasim Muratović.

On navodi kako je istina da je ova oduka došla kasno za žrtve genocida u Srebrenici, 15 godina nakon izvršenja tog najtežeg oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Ipak, on podsjeća javnost da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija tek 1. novembra 2005. godine jednoglasno usvojila Rezoluciju 60/7 kojom se 27. januar proglasio Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta. Dakle, 60 godina nakon zatvaranja Aušvica i završetka Drugog svjetskog rata.

"Ovaj civilizacijski čin Evropskog parlamenta treba da bude jedna vrsta olakšanja žrtvama i podsticaj istraživačima genocida, a svim ljudima svijeta, posebno onima koji imaju vlast, da se zamisle prije izvršenja nekog djela. Jer, za ljudsko djelovanje i činjenje dobra uvijek ima mjesta i dobro treba da nadvlada zlo, bez obzira na situaciju i okolnosti u kojima djelujemo i radimo", mišljenja je Muratović.

Evropski parlament je Rezoluciju usvojio sa 556 glasova za, devet protiv i 22 suzdržana glasa.