"365 dana bezvlašća"
0

FOTO+VIDEO / "Revolucija nam se ne diže"

Piše: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
sastanak je održan u Umjetničkoj galeriji BiH (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela spriječili su samoproglašeno Vijeće ministara sastavljeno od nezadovoljnih građana da priđe zgradi Zajedničkih institucija BiH u kojoj su namjeravali uspostaviti vlast koju stranke pobjednice izbora nisu u stanju formirati tačno godinu dana od izbora održanih 3. oktobra 2010. godine.

Pokušaj uspostavljanja vlasti je svojevrstan protestni performans neformalnog udruženja "Akcija građana", ali se policajci nisu nimalo šalili, te im uopšte nisu dopustili pristup na plato ispred zgrade, već su im skrenuli pažnju da ostanu na stepenicama koje su pod ingerencijom policije Kantona Sarajevo. Jedino su dopustili predstavniku novoformiranog Vijeća ministara da na protokol preda zahtjev da se "novoformiranoj vlasti" ustupe prostorije u kojim bi mogli funkcionirati i upravljati državom BiH.

"Vijeće ministara u tehničkom mandatu ne zadovoljava ni minimum potreba građanki i građana BiH, problemi se samo akumuliraju, a mi već godinu dana nemamo formiranu državnu vlast. Mi, kao odgovorni građani i građanke, ne možemo više stajati po strani", stoji u zahtjevu "Akcije građana".

Prije dolaska "ministara" pred zgradu institucija BiH, u Umjetničkoj galeriji BiH koja je iz poznatih razloga zatvorena za javnost, održana je konstituirajuća sjednica na kojoj su imenovani ministri, te potvrđeno ranije imenovanje konceptualnog umjetnika Damira Nikšića na mjesto mini-stara kulture.

"Mi imamo dvije vlasti - novu koja se nije konstituisala, i staru koja ne radi, što je paradoks. I nova vlast formirana je ilegalno, jer zbog neprovođenja odluke u slučaju Sejdić-Finci protiv BiH izbori ne mogu biti legalni jer Ustav nije usklađen sa presudom suda u Strasbourgu. Pored svega, ljudi koji su nam sada na vlasti nisu došli nasilno, narod ih stalno bira i stanje se može promijeniti samo revolucijom, a revolucija nam se ne diže", kazao je Nikšić.

Kao simbol protestne akcije izabrano je pero gavrana, jer je "pero jače od mača", te da se na simboličan način nesavjesnim političarima poruči da im se "crno piše". Nakon sjednice u Umjetničkoj galeriji, novi ministri i ministrice prošetali su Sarajevom i građanima podijelili letke, a kako ih nisu pustili ni da priđu zgradi, a kamoli da u nju uđu, mogli su se samo fotografirati.

"Ovo je dokaz da se s ovom vladom možemo samo slikati", kazao je Nikšić.