BiH
193

Revolucija koja je iznjedrila cvijeće: Širom svijeta danas se obilježava Dan žena

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Borba za ravnopravnost, poštovanje, pravo glasa, pravo rada i općenito veća prava žena bili su osnova za pokretanje prvih inicijativa za prava žena još sredinom 19. stoljeća. Prva Međunarodna konferencija žena veže se za ime njemačke revolucionarke Clare Zetkin, a 1910, ta konferencija je 8. mart proglasila Danom žena radnica.

Osmi mart kao Dan žena ustanovljen je kao znak sjećanja na veliki protest žena zaposlenih u fabrici tekstila u New Yorku 8. marta 1857. godine. Radnice su protestvovale zbog loših uvjeta rada i niskih plaća. Ubrzo je ustanovljena tradicija, pa je u narednim godinama 8. marta redovno organizirana protestna šetnja, a najmasovnija je bila 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz New Y<ork tražeći kraće radno vrijeme i pravo glasa.

Tako je 1910. godine na prijedlog Clare Zetkin Međunarodna konferencija žena u organizaciji Socijalističke Internacionale ustanovila obilježavanje 8. marta kao Dana žena.

Nesumnjivo je da su prava žena danas mnogo veća nego što su bila u prošlosti, ali je i simbolika praznika 8. marta u velikoj mjeri izmijenjena. U većini zemalja, a u BiH je to već tradicija sinonim za 8. mart je kupovina cvijeća ili drugih poklona kao znak pažnje pripadnicama ljepšeg spola.

Međutim, zanemarena je ona prava poruka koju bi taj praznik trebao da nosi, a to je konstantno preispitivanje položaja i prava žena u današnjem društvu. Pod tim se podrazumijevaju i prava radnica, borba protiv nasilja nad ženama, veća zastupljenost žena u institucijama vlasti i općenito ravnopravnost u društvu.

Danas, osim malobrojnih nevladinih organizacija rijetko se ukazuje na istinski smisao Dana žena.

Iako su Ujedinjene nacije još 1977. godine 8. mart proglasili Međunarodnim danom za prava žena i za mir, situacija se ni danas u mnogim zemljama svijeta nije značajno promijenila, te su žene izložene brojnim vidovima diskriminacije.

Prva zabilježena zvanična proslava 8. marat u BiH, organizovana je 1913. godine, kada se u Sarajevu na proslavi okupilo oko 2.000 žena svih vjeroispovijesti, iako su njihova prava bila minimalna. Tokom Socijalističke Jugoslavije obilježavanje Dana žena u velikoj mjeri je svedeno na klasični potrošački praznik, što je u velikoj mjeri slučaj i danas.

Istinska promjena za žene u praksi bila bi da društvo, poslodavci i općenito javnost promijene gledište po pitanju uloge žena u društvu, i to konkretno da se npr. ženama na intervjuima za posao ne postavlja pitanje o planovima za rađanje djece ili braka, zatim da žene koje zatrudne ne gube posao, ili da sve porodilje u državi imaju jednaka primanja. To bi bile istinske promjene i konkretni potezi u poštovanju Dana žena.

Međutim, bez obzira na trenutno stanje, poklonite pažnju suprugama, majkama, sestrama ili kolegicama danas ali i svaki drugi dan. Ukazujte na diskriminaciju u nadi da ćemo uskoro doživjeti društvo jednakopravnosti.

Redakcija portala Klix.ba svim pripadnicama ljepšeg spola želi sretan Dan žena.