BiH
0

Revizorski izvještaj o RTVFBiH treba dostaviti pravosuđu

FENA
Konačno mišljenje o reviziji finansijskih izvještaja Radio-televizije (RTV) Federacije Bosne i Hercegovine za 2006. godinu, koje podrazumijeva mišljenje Ureda za reviziju FBiH i Komisije za reviziju koja djeluje u Federalnom parlamentu, treba uputiti nadležnim pravosudnim institucijama, inspekcijama i finansijskoj policiji.

To su na dašanjoj sjednici u Sarajevu zaključili poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na prijedlog parlamentarne Komisije za reviziju u kojoj participiraju članovi iz oba parlamentarna doma.

Ova Komisija je, naime, 3. oktobra prošle godine zadužena od Predstavničkog doma da dostavi svoje mišljenje i predloži mjere na osnovu tadašnjeg izvještaja Ureda za reviziju FBiH o finansijskom poslovanju FRTV-a u 2006. godini. Mišljenje Komisije je potrebno jer u tadašnjem revizorskom izvještaju, u kojem su konastatirani gubici ove medijske kuće od 25,8 miliona KM u 2006. godini, nije iznesena i kvalivicirana ocjena o poslovanju, obrazloženo je tada.

Parlamentarna Komisija je u međuvremenu razmotrila revizorski izvještaj, komunicirala i s predstavnicima medijske kuće na koju se on odnosi te danas predložila Predstavničkom domu više zaključaka.

Za razliku od njenog prijedloga da konačan revizorski izvještaj bude upućen nadležnim pravosudnim instancama, poslanici Predstavničkog doma danas nisu prihvatili da se izjasne o još jednom prijedlogu te Komisije, a to je - razrješenje Upravnog odbora RTVFBiH i imenovanje privremenog zbog, kako je obrazložila Komisija, krajnje nepovoljnog revizorskog izvještaja, prezaduženosti i općeg nepovoljnog stanja u RTVFBiH. Poslanici tvrde da im postojeća zakonska regulativa iz ove oblasti ne daje ingerencije da mogu razriješiti Upravni dobor.

Prihvatili su, međutim, da se sadašnji Upravni odbor obaveže da sačini program sanacije obaveza i gubitaka te da također sačini plan aktivnosti za izvršavanje svih preporuka datih u revizorskom izvještaju.

Poslanici Predstavničkog doma, na prijedlog Komisije, prihvatili su danas i da Federalni parlament hitno izvrši potrebno usaglašavanje Zakona o RTVFBiH sa Zakonom o RTV sistemu Bosne i Hercegovine.

Menadžment RTVFBiH obavezan je, prema narednom zaključku Doma, da odmah preregistrira Društvo u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima i donese statut Društva na koji će saglasnost dati Federalni parlament kao osnivač i vlasnik Društva.