Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0

Revizorske izvještaje o finansijskom poslovanju preduzeća proslijediti tužilaštvu

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zadužio je na današnjoj sjednici u Sarajevu parlamentarnu stručnu službu da revizorske izvještaje, u kojima nije dato pozitivno mišljenje o finansijskom poslovanju 12 javnih preduzeća u 2010. godini, dostavi nadležnom tužilaštvu radi utvrđivanja eventualne individualne ili kolektivne krivične odgovornosti za uočene nepravilnosti.

Pet subjekata je u tom revizorskom izvještaju ocijenjeno negativno, a sedam je dobilo mišljenje "s rezervom".

To su: Direkcija cesta FBiH (mišljenje s rezervom), Radio-televizija FBiH (negativno), Hrvatska pošta Mostar (s rezervom), Privredno društvo Terminali FBiH d.o.o Sarajevo (negativno), Elektroprivreda BiH (s rezervom), BH Airlines d.o.o Sarajevo (negativno), Hrvatske telekomunikacije d.o.o Mostar (negativno), BH Telecom Sarajevo (s rezervom), BH Pošta (s rezervom), Željeznice FBiH (negativno), Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar (s rezervom) i Ceste Mostar ( s rezervom).

Poslanički klub Socijaldemokratske partije BiH inicirao je danas zaključak Predstavničkog doma prema kojem tužilaštvu treba slati ne samo negativna već i "rezervirana" revizorska mišljenja.

Ovakvom zaključku prethodilo je obraćanje poslanika Elvira Karajbića, koji je uime parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, a na osnovu izvještaja federalnog revizorskog ureda, prezentirao poslanicima izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja navedenih subjekata.

Generalno, u izvještaju je uočljivo kršenje Zakona o javnim nabavkama te višegodišnje ponavljanje uočenih nepravilnosti, za koje niko ne odgovara, kazao je Karajbić.

Posebno je istaknuo poslovanje Željeznica FBiH u 2010. godini te između ostalog naveo da je ta kompanija bila jamac za višemilionski kredit privatnom preduzeću "Gredelj", što je strogo zabranjena aktivnost, i da na osnovu jamstva otplaćuje cjelokupan iznos.

Karajbić je naveo i primjer preduzeća Elektroprivreda HZHB Mostar u kontekstu isplate 3.251.903 KM za jubilarne naknade u 2010. godini te za premije osiguranja, poklone djeci uposlenika, naknade za praznike itd.

Iz izvještaja je spomenuo i preduzeće Ceste d.d. Mostar rekavši da je od 356 nabavki u 2010. godini, samo u pet ispoštovan Zakon o javnim nabavkama.

Poslanici su, osim revizorskog mišljenja, razmotrili i izvještaj Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju FBiH za 2010. godinu.

Taj izvještaj nisu odobrili, a zaključili su da što prije treba raspisati konkurs za izbor novog saziva Nadzornog odbora te u međuvremenu imenovati privremeni odbor.

Današnjem zasjedanju Predstavničkog doma nisu prisustvovali poslanici Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH, Demokratske narodne zajednice, Hrvatske stranke prava i Narodne stranke "Radom za boljitak".

Predsjedavajući Fehim Škaljić je po završetku sjednice najavio ljetnju pauzu u radu Predstavničkog doma do 13. augusta, kada će zasjedati Koegij, a narednu sjednicu najavio za period između 25. i 28. augusta.