BiH
0

Revizori provjeravaju pet ambasada

SRNA
Ana Trišić-Babić
Ana Trišić-Babić
Pet revizorskih timova, uključujući glavnog revizora i zamjenike, u oktobru će posjetiti pet ambasada BiH da provjere njihovo poslovanje, potvrdio je glavni revizor Kancelarije za reviziju poslovanja institucija BiH Milenko Šego. Prema planu posjeta, revizori će provjeriti poslovanje u ambasadama u Kairu, Vašingtonu, Tel Avivu, Minhenu i Madridu. Revizijom će biti obuhvaćena diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP) na čijem su čelu uglavnom Srbi, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Ambasador u Washingtonu je Mitar Kujundžić, u Kairu Slobodan Šoja, u Minhenu generalni konzul Veljko Obrenović, dok je na čelu Ambasade BiH u Tel Avivu ambasador Ivana Levi, a u Madridu Željana Zovko.

Šego, kao i Božana Trninić, njegova zamjenica, istakli su da nisu razmišljali o nacionalnoj pripadnosti ambasadora kada su planirali reviziju u DKP BiH.

"Svake godine napravi se plan revizija, a dio tog plana su i DKP BiH. Kriterijumi za izbor ambasada su bili skala rizika, učestalost revizija i prihodi ambasada. Nismo ni znali ko su ambasadori, ali kada smo prošle godine radili DKP, od četiri ambasade na čelu su bila tri Bošnjaka", rekla je Božana Trninić, te istakla da se politika upetlja i u svakodnevne i rutinske poslove.

Zamjenica ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić rekla je da se posljednjih godina pokazalo da je rad revizije, kada je riječ o Ministarstvu inostranih poslova, bespredmetan, jer su četiri revizorska izvještaja bila katastrofalna, u sjedištu je bilo niz propusta i primjedaba revizora i niko nije reagovao, pa ni parlament koji usvaja te izvještaje.

"Sada se revizori pridružuju u rastrošnosti i idu na pet atraktivnih destinacija sa svojim timovima da i oni malo troše budžetski novac", ocijenila je Ana Trišić-Babić.