BiH
0

Revizori dali negativno mišljenje o budžetu FBiH

FENA
Ured za reviziju institucija FBiH
Ured za reviziju institucija FBiH
Ured za reviziju institucija u FBiH danas je na pres-konferenciji u Sarajevu objavio rezultate izvršenih revizija Budžeta FBiH, javnih preduzeća, kantona, fondova, agencija i općina za 2010. godinu iz kojih se vidi da je stanje ostalo nepromijenjeno u odnosu na 2009. godinu, dok je u nekim institucijama i drugim subjektima koji su bili predmetom revizije čak i pogoršano.

Ibrahim Okanović, generalni revizor Ureda za reviziju institucija u FBiH, istaknuo je da se radi o 51 izvještaju od kojih su 43 dobila mišljenje s rezervom, dok je negativnih izvještaja osam, dodavši kako je ostalo još 12 izvještaja iz različitih sektora da se završi, vjerovatno, u septembru.

Okanović je istaknuo da je od 29 federalnih institucija 27 dobilo mišljenje s rezervom, dok su Budžet FBiH i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike dobili negativno mišljenje.

Govoreći o Budžetu FBiH, Okanović je rekao da ovaj budžet nije socijalni i da bi mogao funkcionirati dobro ukoliko bi se smanjili veliki tekući i kapitalni transferi, gdje je od 360 miliona KM sigurno oko 100 miliona KM dodijeljeno u vidu nepovratnih sredstava, što dovodi i do korupcije.

"Mi imamo vlastite prihode u budžetu od 1,4 milijardu KM i kad odbijemo otplatu duga mi znači možemo živjeti s našim vlastitim prihodima i ne trebaju nam uopće pozajmice, a mogli bi još uštedjeti na rashodima", kazao je Okanović.

Dodao je da transferi iz Budžeta FBiH u 2010. nisu doprinijeli novom zapošljavanju, razvoju FBiH i da je njima operirano bez kontrole i nadzora te da su često trošeni po kriterijima ministarstava, odnosno nezakonito.

Prema njegovim riječima nenaplaćenih potraživanja u Budžetu FBiH u 2010. godini bilo je 110,5 miliona KM, a nenaplaćenih poreza i doprinosa 66,6 miliona KM.

Također je istaknuo da je među federalnim institucijama primjetno značajno kršenje odredaba Zakona o javnim nabavkama te da tu prednjači Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kao i da je skoro dva miliona KM potrošeno na ugovore o djelu i komisije.

"Sudske presude, kamate, sudski troškovi, unajmljivanje imovine, gorivo i održavanje vozila, nabavka vozila, komisije i ugovoi o djelu stavke su na koje je protekle godine potrošeno 44,6 miliona KM iz Budžeta FBiH i mi smatramo da su ta sredstva trošena nesavjesno", kazao je Okanović.

Od ukupno devet završenih izvještaja za javna preduzeća za šest je dato mišljenje sa rezervom, dok su tri dobila negativno mišljenje. To su: Željeznice FBiH, B&H Airlines i Terminali FBiH.

Najviše problema bilo je oko javnih nabavki, iskazivanja gubitaka, nerealnog iskazivanja imovine i slično.

Govoreći o reviziji u kantonima, Okanović je rekao da su izvješaji objavljeni za pet kantona i da su tri kantona dobila negativno mišljenje, a dva mišljenje s rezervom.

Hercegovačko-neretvanski, Hercegbosanski i Zapadnohercegovački kanton dobili su negativno mišljenje, a Tuzlanski i Zeničko-dobojski mišljenje s rezervom.

Ono što je zajedničko za ove kantone je, kako je kazao Okanović, da su planirali i usvajali budžete s prihodima koje nije moguće ostvariti, dok su četiri kantona trošila više novca nego što su imali na raspolaganju. U nekim od ovih kantona, između ostalog, evidentirani su propusti u primjeni procedura Zakona o javnim nabavkama i loše upravljanje dobrima koja se daju na korištenje koncesionarima.

Od šest izvještaja za federalne zavode, fondove i agencije svi su u kategoriji 'mišljenje s rezervom', a takvo mišljenje dobila su i dva izvještaja za općine Stolac i Kalesija.