BiH
0

Revizija: U RS-u nenaplaćena 1,5 milijardi KM direktnih poreza

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na kraju prošle godine u Republici Srpskoj nije bilo naplaćeno oko 1,5 milijardi direktnih poreza, doprinosa i drugih javnih prihoda tog bh.entiteta, čija je naplata u nadležnosti Poreske uprave RS, utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a.

Rukovodilac sektora revizije učinka Milovan Bojić rekao je na pres-konferenciji u Banjoj Luci da se od ukupnog iznosa nenaplaćenih prihoda na doprinose odnosi 680 miliona KM.

Podsjetivši da je Glavna služba za reviziju objavila izvještaj o reviziji učinka upravljanja naplatom doprinosa, Bojić je dodao da je došlo do povećanja prijavljenih doprinosa, ali to nije pratio adekvatan rast naplate.

Kao primjer je naveo da je u 2010. godini naplaćeno 1,2 milijardi doprinosa, a u 2013. godini 1,3 milijarde KM ili oko 70 posto od prijavljenih doprinosa.

"Kao rezultat nesklada između prijavljenih i naplaćenih doprinosa pojavili su se nenaplaćeni doprinosi koji su u 2010. godini iznosili 430 miliona KM, a u prošloj godini 680 miliona KM", pojasnio je Bojić.

Posljedice toga su, kaže, direktne i indirektne refleksije na rad fondova koji se finansiraju iz doprinosa, na njihovo funkcionisanje i finansijsku poziciju, a naplaćeni doprinosi nisu bili dovoljni da finansiraju prava korisnika fondova.

Bojić je istakao da su fondovi tražili neka druga rješenja, pa je manjak sredstava nadomještan transferima iz budžeta koji su u posmatranom periodu iznosili oko milijardu KM, kao i zaduživanjem kod komercijalnih banaka za oko 350 miliona KM na koje je plaćana kamata od 40 miliona KM kao tekući rashodi.

Podsjetio je da su se fondovi zaduživali na dugoročnom osnovu tako da 40 miliona KM nije definitivan iznos kamata koje će fondovi da plate samo po osnovu tih kredita.

Glavni revizor RS Duško Šnjegota je danas najavio i skoru reviziju poslovanja javnog preduzeća "Putevi RS“.

On je naglasio da je ta revizija usaglašena s nadležnim skupćinskim odborom, a nakon zahtjeva da se ispita rad najvećih entitetskih preduzeća.

Šnjegota je podsjetio da je, po osnovu ranijeg dogovora, planirano pet revizija u domovima zdravlja u RS te u dva klinička centra, u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.