BiH
0

Revizija: Samo 11 institucija BiH dobilo pozitivno mišljenje

FENA
Jedanaest od 57 državnih institucija u kojima je Ured za reviziju finansijskog poslovanja institucija BiH proveo reviziju za 2007. godinu dobilo je pozitivno mišljenje, dok je preostalih 46 dobilo mišljenje sa kvalifikacijom, odnosno sa jednom ili više nepravilnosti ili nepoštovanja zakona. Nijedna institucija nije dobila negativno mišljenje, saopćio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu glavni revizor Milenko Šego.

Predstavljajući rezultate iz izvještaja o reviziji za 2007. godinu, Šego je naveo da od 46 institucija koje su dobile "mišljenje sa kvalifikacijom", njih 35 ima samo kršenje Zakona o javnim nabavkama po raznim osnovama (kasno pokretanje procedure, neobjavljivanje rezultata...).

U jednom broju institucija zabilježene su i druge značajne nepravilnosti, kao što su status osoblja, status imovine, naknade zaposlenima po raznim osnovama i drugo.

Šego je ukazao i na neekonomičnost poslovanja u institucijama BiH. U toku 2007. na dnevnice za putovanja u zemlji potrošeno je oko 3,8 miliona KM, u odnosu na 2,4 miliona KM u 2006. ili 60 posto više. Na dnevnice za putovanja u inozemstvo potrošeno je 6,9 miliona KM, u odnosu na 5,6 miliona iz prethodne godine, ili za 10 posto više. Ukupno je na dnevnice u 2007. potrošeno 10,5 miliona KM, što je povećanje od 10 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Na mobilne telefone institucije BiH su potrošile 1,8 miliona KM (u 2006. potrošeno je 1,7 miliona), dok je na reprezentaciju potrošeno 3,4 miliona KM, u odnosu na 2,9 miliona KM u 2006. ili za 19 posto više.

Preporuke iz prethodnih izvještaja se ne realiziraju u potpunosti. Šego je, ipak, kazao kako je postignut pozitivan trend, jer je procenat ispunjenja preporuka prvi put veći od 50 posto (53 posto). Osim toga još 19 posto preporuka je u fazi realizacije.

Zbog kršenja Zakona o nabavci, što ničim ne opravdava one koji su ga kršili, Šego je predložio generiranje promjena u zakonu kako bi se on poboljšao.

Zaključio je da se u većini institucija popravila finansijska disciplina, te dodao da je za ovaj pozitivan trend zaslužno i pojačano djelovanje Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njegovoj ocjeni, iako ove institucije nisu dobile negativno mišljenje, Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH nisu napravili značajniji pomak u prošloj godini.

Međutim, zamjenik glavnog revizora Dragan Kulina je kazao da nije želio potpisati mišljenja za Ministarstvo finansija i trezora i Parlamentarnu skupštinu BiH, a smatra da bi se negativna ocjena trebala dati i Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Kulina je to obrazložio time što je u tim institucijama evidentirano dosta računovodstvenih prekršaja i kršenja propisa, uključujući tzv. duple dnevnice.

Budući da je cilj revizije da prezentira javnosti kako se troše sredstva poreskih obveznika, izvještaj o reviziji je javni dokument i dužnost je da ga se čita, što uključuje i institucije za provođenje zakona ako smatraju da ima elemenata krivičnih djela, kazao je glavni revizor Šego upitan da li je revizija uočila nepravilnosti koje se mogu smatrati krivičnim djelima.

Inače, 11 institucija koje su dobile pozitivno mišljenje, odnosno one koje su bile bez ikakvih značjnijih primjedbi su Agencija za javne nabave BiH, Agencija za državnu službu BiH, Agencija za statistiku BiH, Arhiv BiH, Fond za povratak, Komisija za imovinske zahtjeve, Odbor državne službe za žalbe BiH, Pravobranilaštvo BiH, Služba za zajedničke poslove institucija BiH, Tužilaštvo BiH i Centralna izborna komisija BiH.