BiH
3

Reuters: Podijeljena BiH glasa na izborima, malo nade za promjene

FENA
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Bosanci i Hercegovci glasali su danas za nacionalne, regionalne i lokalne predstavnike na izborima kojima dominiraju još uvijek neriješena pitanja identiteta i državnosti nakon skoro 20 godina mira, a izgledi da će doći do promjena su veoma mali, javlja novinska agencija Reuters.

Mnogi Bosanci i Hercegovci su se nadali da bi građanski nemiri u februaru mogli uzorkovati dovoljno zamaha da se svrgne politička elita koja se popularno smatra korumpiranom i nesposobnom za reformiranje kompleksnog sistema etničke podjele vlasti koji je okončao rat od 1992. do 1995. godine.

Međutim, katastrofalne poplave u maju ugušile su takve nade i uz malobrojna nova lica na glasačkim listićima, politički analitičari prognoziraju uobičajenu političku paralizu i nemar prema osnovnim životnim pitanjima koja brinu obični narod.

"Nisam glasala ni za koga. Svi su isti. Izašla sam samo da bih poništila glasački listić kako ga ne bi mogli zloupotrijebiti", rekla je sarajevska penzionerka Saima Alajbegović.

Ljutnja zbog korupcije i nezaposlenosti bila je glavni izvor građanskih nemira koji su bili bez presedana. Tada su protesti zbog zatvaranja fabrika postali nasilni i proširili su se u nekoliko gradova.

Ali, tokom izborne kampanje apeli da se više fokusira na otvaranja novih radnih mjesta, smanjenje birokratije i poboljšanje vlasti prošli su skoro nezapaženo.

Umjesto toga, ponovo su u fokusu bile razlike između suparničkih etničkih grupa u vezi s budućnosti Bosne i Hercegovine.

Bosanski pravoslavni srpski lideri žele da se otcijepe, katolički Hrvati žele zaseban entitet unutar BiH, a muslimani Bošnjaci se i dalje drže vizije jedne snažne ujedinjene države.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik, ohrabren proruskom separatističkom pobunom na istoku Ukrajine, postao je sve glasniji u svojim pozivima na otcijepljenje od Bosne i formiranje autonomne srpske republike.

"Od ovih izbora očekujem da potvrde stabilnost Republike Srpske", rekao je nakon što je glasao.

Bakir Izetbegović, koji se ponovo kandidovao za još jedan mandat za bošnjačkog člana Predsjedništva, obećao je da će okončati podjele.

"Krajnje je vrijeme da okončamo ovaj zastoj. Mislim da su političari dovoljno sazreli da bi izašli iz ovog začarnog kruga", rekao je on u nedjelju.

Oko 3,3 miliona glasača će birati kandidate za 518 mjesta na šest nivoa vlasti, uključujući tročlano Predsjedništvo, državni parlament, dva entitetska parlamenta, deset kantonalnih skupština i još jedan "neutralni" distrikt, Brčko.

Budući da nema jasnih favorita, čini se da će glasovi biti podijeljeni među mnogim kandidatima zbog čega postoje velike mogućnosti da će doći do dužih odgoda u formiranju vlade.

To će pogoršati ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini, koja se još uvijek pokušava oporaviti od majskih poplava koje su nanijele dvije milijarde eura štete, piše Reuters.

"Volio bih da dođe do nekih radikalnih promjena diljem zemlje, ali sumnjam u to jer narod ovdje i dalje glasa prema etničkim obrascima", rekao je ekonomista Miroslav Dardarević, koji je glasao u glavnom gradu Republike Srpske Banja Luci.

Najveće iznenađenje na izborima moglo bi doći iz srpske regije gdje se koalicija opozicionih stranaka nada da će okončati osmogodišnju Dodikovu vladavinu.

"Ukoliko opozicija pobijedi u Republici Srpskoj, promjene će uslijediti barem u vidu političkog vokabulara", rekao je politički analitičar Đorđe Vuković.

"To bih vidio samo u promjeni retorike jer etničke teme su još uvijek nedodirljive", dodao je on.