BiH
0

Reuters: Novi imidž BiH - turistički raj

Sarajevo-x.com
Bjelašnica
Bjelašnica
Sjeverna strana planine Bjelašnica je bujna gustim šumama i zelenim pašnjacima, a južna je tipični kraški pejzaž. Na južnoj strani, među stjenovitim brdima smješteno je selo Umoljani, spoj novog i drevnog. Novinari Reutersa posjetili su Umoljane i Bjelašnicu i objavili tekst o BiH kao netaknutoj prirodi i raju za turiste.

Tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine, selo Umoljani bilo je potpuno uništeno, ali je većim dijelom ponovo izgrađeno i vraćen mu je nekadašnji sjaj. Za sve koji se odluče doživjeti neobičan godišnji odmor Umoljani su pravo mjesto jer su njegovi mještani gostoljubivi, a obiluje organskom hranom i mnoštvom ručno izrađenih artikala koji su svojevrstan suvenir iz dobrih prošlih vremena, piše Reuters.

U prva četiri mjeseca tekuće godine, posjećenost turista u BiH porasla je za 20% u odnosu na isti period iz prošle godine, a sudeći po predviđanjima Svjetske turističke organizacije (WTO), do 2020. godine BiH bi trebala biti treća u svijetu po godišnjem rastu broja turista.

Netaknuta priroda koja okružuje Umoljane može se porediti samo sa nebrušenim dijamantom koji tek treba biti u potpunosti otkriven, piše Reuters. Selo na zimskoj ljepotici Bjelašnici predstavlja novo turističko otkriće i dio je promotivnog spota o BiH "Enjoy Life" kojim se ona predstavila širom svijeta. Umoljani su umnogome doprinijeli da se razbije slika o BiH koju je Zapad do sada imao kao isključivo zemlje poharane ratom.

U ovom selu mogu se iznajmiti kuće za koje vlasnici nisu ni mislili da će im donositi toliki profit. Tako je Emin Fatić, kada je 2005. počeo izdavati kuću za turiste bio pozitivno iznenađen unosnim poslom koji je iznenada započeo. Emin redovno ugošćuje turiste sa Novog Zelanda i drugih krajeva svijeta.

"Nisam htio otvarati hotel ili restoran. Mislio sam da je bolje da promoviram tradicionalni način života u BiH i sve prirodne ljepote naše države“, izjavio je 52-godišnji Fatić za Reuters.

Život u Umoljanima usko je vezan za tradicionalni način privređivanja i življenja uopće. Iako je još uvijek u pojedinim dijelovima svijeta BiH samo poznata po ratu i četverogodišnjem pustošenju, izgleda da se za nju otvaraju i nova vrata.

"Odmah poslije rata British Airways bi radije slale svoje avione na mjesec nego u Sarajevo. Sada imaju tri puta sedmično let iz Gatwicka za Sarajevo. Vremena se mijenjaju i mislim da će to uskoro postati svima jasno“, kazao je u razgovoru za Reuters britanski reporter John Bell.

Na poboljšanju imidža BiH u svijetu intenzivno radi i Tim Clancy, Amerikanac koji je u jeku rata došao u BiH i odlučio ostati. Od tada je pokrenuo nekoliko projekata koji promoviraju sve ljepote naše države i izdao nekoliko turističkih vodiča za BiH koji se distribuiraju na inostranom tržištu.

"Bosna je raj na zemlji. Umoljani su primjer da ljudi mogu živjeti u ovakvom dobu, a da ne narušavaju tradiciju“, kazao je Tim.

Sve ljepote Bjelašnice možete pogledati ovdje.