BiH
2

Reuf Bajrović: Hrvatsko pitanje ne postoji

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Nekadašnji Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović kazao je kako su najave o rješavanju nepostojećeg "hrvatskog pitanja" ustvari najave pokušaja da se ponovo uspostavi takozvana Herceg Bosna.

Bajrović smatra da ne postoji tzv. "hrvatsko pitanje" te ističe da je Dejtonski ustav kolektivno pravo tri samoidentifikovane grupe doveo u istu ravan bez obzira na njihovu veličinu.

Ističe kako je bespredmetno govoriti o navodnoj neravnopravnosti jedne od te tri grupe iako imaju po jednog člana Predsjedništva BiH, po tri ministra u Vijeću ministara, rotaciju na mjestu predsjedavajućeg Vijeća ministara i rotaciju na svim bitnim funkcijama u državnim institucijama.

"Izjave Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića o rješavanju tog nepostojećeg problema su ustvari najava pokušaja da se ponovo uspostavi tzv. HZ Herceg Bosna", kazao je Bajrović.

On je dodao da je jedino pitanje koje postoji u BiH pitanje neravnopravnosti građana na njenoj cijeloj teritoriji, pogotovo onih koji nisu pripadnici jedne od tri etničke grupe koje imaju zagarantovana prava, te da presude u slučajevima Sejdić-Finci i Zornić to nedvosmisleno potvrđuju.

"Međutim, vladajuća koalicija nije zainteresovana za sudske presude, domaće ili međunarodne, oni su izmislili priču o bošnjačkom, hrvatskom i srpskom jedinstvu da bi pokušali provesti konačnu podjelu zemlje, u ovom slučaju FBiH na bošnjački i hrvatski dio", zaključio je Bajrović.