BiH
144

Restaurirani arheološki lokalitet Atmejdan će sutra biti svečano otvoren

Klix.ba
U okviru programa obilježavanja Dana Općine Stari Grad Sarajevo u ponedjeljak će biti upriličeno svečano otvaranje konzerviranog i restauriranog arheološkog lokaliteta Atmejdan.

Prva faza konzervacije arheoloških iskopina u Atmejdanu rađena je 2012. godine, pod nadzorom Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo i Vlade FBiH koja je finansirala radove.

Prethodili su joj arheološki radovi rađeni od strane JU “Muzej Sarajeva”, Zemaljskog muzeja BiH i Društva arheologa 1894. Prva faza, koja je nazvana “Medresa” obuhvatila je konzervaciju iskopina ostataka medrese.

Druga faza radova, otkrivanje harema sa kompletnim grobnim mjestima, te konzervacija i sanacija ostataka Bakr-babine džamije, rađena je 2014. godine.

Urađen je i most koji se prostire iznad iskopina kako bi se posjetiocima omogućila bolja prezentacija arheološkog parka. Ove radove su finansirali prijateljski turski grad Bursa, Općina Stari Grad Sarajevo i Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.

Svečanom otvaranju, čiji će domaćin biti načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, prisustvovat će Redžep Altepe, gradonačelnik grada Bursa, Mustafa Dundar, načelnik Općine Osman Gazi, te predstavnici ostalih općina iz BiH, Republike Turske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, sa kojima Stari Grad vezu pobratimske veze.

Arheološki lokalitet Atmejdan svečano će biti otvoren u ponedjeljak, 04. maja, 2015. godine, u 20:30 sati.