BiH
6

Respektabilni predavači iz zemlje i svijeta danas u Sarajevu o aspektima genocida u Srebrenici

FENA
Florence Hartmann (Foto: AFP)
Florence Hartmann (Foto: AFP)
Javni čas "Srebrenica - Mapiranje genocida i post-genocidno društvo" bit će održan danas u sarajevskoj Galeriji 11/7/95, u produkciji FAMA Metodologije i "Kulture sjećanja" Galerija 11/7/95.

Škola znanja traga za transformacijom edukacije o ratu, genocidu i urbanom/građanskom/kulturnom otporu u univerzalni edukacijski model preko jedinstvene platforme za transfer znanja.

Kako su najavili organizatori, među istaknutim predavačima će biti prof. dr. Janja Beč-Neumann, dr. Branka Prpa, dr. Edina Bećirević, Jean Rene Ruez, mr. Hasan Nuhanović, dr. Yair Auron i Florence Hartmann, dok će program sadržavati i video predavanja uglednih predavača kao što su dr. Robert Donia, Richard Goldstone, Sonja Biserko, dr. Dubravka Stojanović i Daniel Feirstein.

Naglašavajući kako se projektom želi kreirati alternativni kanal edukacije za buduće generacije u BiH, regiji i svijetu, jedna od osnivača udruženja FAMA Metodologija Suada Kapić istakla je da je ovo samo prva tema o kojoj će se govoriti.

"Kroz predavanja na različite teme o ratovima koji su doveli do raspada Jugoslavije 1991-1999, želimo pokazati da je metodologija slaganja činjenica jedini protivotrov političkoj manipulaciji historije, što je dominantan način tumačenja historije u regionu već desetljećima", navela je Kapić.

Dodaje da znanje o genocidu pruža jednu od najefikasnijih tema za propitivanje osnovnih moralnih pitanja i strukturalno istraživanje ljudskog ponašanja.

Kapić je istakla da je svakodnevica svih bivših republika zapravo suočavanje s pitanjima prevazilaženja prošlosti koje prate pitanja pravde, sjećanja, poricanja i pomirenja.

"Imat ćemo 12 predavača i predavačica koji će iz različitih uglova pokušati sklopiti cijelu sliku na temu genocida u Srebrenici. Radi se o predstavnicima akademske zajednice, historičarima, sociolozima, istraživačima, novinarima i ljudima koji su radili u sigurnosnim agencijama. Kroz predavanja će se govoriti o tome šta je prethodilo genocidu, kako se on desio, ali i kakve su posljedice u post-genocidnom društvu", najavila je Kapić.

"Škola znanja" je multimedijalni projekt koji se realizira kroz video dokumentarne animacije, digitalnu verziju na web stranici i kroz javne časove.