BiH
235

Rešidat: Neki se slikaju na prijemima, dok drugi pomažu

Piše: E. B.
Samer Rešidat (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Samer Rešidat (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Samer Rešidat, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, na današnjoj konferenciji za medije povodom osvajanja titule evropskog prvaka u sjedećoj odbojci apelovao je da se uspjesi naših zlatnih momaka adekvatno nagrade.

"Mi iz Kantona Sarajevo smo prvi trčali da pomognemo reprezentaciji, za razliku od ovih što su poletjeli da organizuju prijeme. Nek se oni slikaju, a red bi bio da i daju nešto reprezentaciji. Kad naši odbojkaši završe sve te prijeme, onda će doći i kod nas u Kanton. Mnogo bitnije je da se reprezentaciji pomogne finansijski, nego da se slikaju", rekao je Rešidat, koji je istakao kako je budžet namijenjen za sport u Kantonu Sarajevo izuzetno mali.

"Moram reći da Kanton Sarajevo nažalost izdvaja samo 0,49 posto budžeta za sport. To je bukvalno kap vode u moru koje ima zadatak da ugasi požare na kantonalnom, federalnom i državnom nivou. Kada sam došao na ovu funkciju 23. marta, rekao sam da mi je primarni zadatak da Kantonu vratim imidž centra sporta i kulture u regionu. Neki su to propratili sa smijehom, većina je bila skeptična, a u mom mandatu osvojena su tri zlata - dva u košarci i sada u sjedećoj odbojci. U pravo vrijeme smo odvojili novac za ove selekcije jer da nismo, košarkaši i košarkašice ne bi otišli na pripreme, kao ni odbojkaši. I Amel Tuka je dobio novac za Svjetsko prvenstvo iz rezervi koje su predviđene za međukantonalno finansiranje", dodaje Rešidat.

"U Riju očekujemo zlato, ništa drugo, te ovim putem apelujem na federalnu vlast da kod njih prevlada razum. Sport i kultura trebaju da se izdvoje od politike. Meni stalno pripisuju pomoć sportistima kao jeftine političke poene i zamolio bih da prestanu jer ovo su ambasadori BiH, zajedničke i jedine nam zemlje. Mene ne interesuje ko je koja partija, niti iz kojeg naroda dolaze sportisti. Sport i kultura trebaju da izađu iz tih okvira i da ne budu mašinerija bilo koje političke stranke. Mene interesuju samo rezultati, mi smo sportska zemlja i treba da pomažemo tim ljudima", izjavio je Rešidat.