400 građanskih tužbi
0

Republiku Srpsku tužile i žrtve "Tuzlanske kapije"

FENA
Groblje na Slanoj Banji: Pobijena mladost
Groblje na Slanoj Banji: Pobijena mladost
Pravobranilaštvu Republike Srpske stiglo je oko 400 tužbi građana Tuzle za naplatu nematerijalne ratne štete, a kao osnov uzeta je presuda generalu bivše Vojske RS-a Novaku Đukiću u slučaju “Tuzlanska kapija”.

Slobodan Radulj, pravobranilac RS-a potvrdio je za banjalučku Alternativnu televiziju da je riječ o pojedinačnim tužbama za koje tvrdi da su “neosnovane”.

Pravobranilaštvo RS-a u narednom period mora dati odgovor na te tužbe.

“Očekujem da, tek kada pošaljemo naš odgovor, sud eventualno zakazuje raspravu. Naš je prijedlog da se tužbe odbace imajući u vidu više razloga. Tužbe su neuređene, tu je i nenadležnost suda u Sarajevu i ne može RS biti tužena u cijelom ovom postupku”, tvrdi Radulj.

Novak Đukić je osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina koji je počinjen nad civilima u Tuzli u dijelu grada zvanom Kapija kada je u granatiranju usmrćena 71 osoba, a ranjeno još preko 130.

Podsjećanja radi, sredinom decembra u Pravobranilaštvo RS-a stigle su i tužbe civilnih žrtava rata u Sarajevu, koje su do sada podnijele oko 1.400 tužbi protiv RS-a i traže odštetu od oko 900 miliona maraka.

Radi se, naime, o tužbama osoba koje traže odštete zbog granatiranja Sarajeva tokom rata, a kao osnov, uzeli su presudu Stanislavu Galiću, komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a.

Tada je Radulj potvrdio da su angažirali sve raspoložive resurse i da u roku od 30 dana treba da odgovore na tužbene zahtjeve.