BiH
0

Republika Srpska u dugovima, Srebrenica u suficitu

FENA
Ćamil Duraković
Ćamil Duraković
U deset sati počela je tematska sjednica Skupštine opštine Srebrenica o raspodjeli budžetskog suficita od skoro pola miliona KM za 2011 godinu.

Vršilac dužnosti načelnika Opštine Srebrenica Ćamil Duraković, kao jedan od najvažnijih razloga viška novca naveo je finansijsku stabilnost budžeta Opštine Srebrenica koja proizilazi iz sredstava koja svake godine pristižu iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Uprkos tome što je Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske utvrdila deficit u budžetu ovog entiteta za 2011. godinu iznosi 126 miliona KM i činjenici da se Republika Srpska ovih dana zadužuje za još 17 miliona KM emisijom trezorskih zapisa, vijećnici Skupštine opštine Srebrenica danas razgovaraju o rebalansu i utrošku budžetskog viška od 442.000 KM.

Kao jedan od najvažnijih razloga za budžetski suficit u 2011. godini Ćamil Duraković je naveo to da se budžet opštine svake godine potpomaže sredstvima Vlade Federacije BiH.

"Vlada Federacije BiH kroz različite projekte u budžet Srebrenice svake godine za različite namjene uplati preko milion KM, što opštinu Srebrenica, u odnosu na druge opštine u Republici Srpskoj čini finansijski stabilnijom", rekao je v.d. načelnika Opštine Srebrenica i kandidat za načelnika na predstojećim lokalnim izborima. On je dodao da se nada nastavku takve - bliske saradnje sa vlastima Federacije BiH u narednom periodu.

Duraković je izjavio za Fenu da je u odluci planirano izdvajanje od 97.000 KM za troškove zimskog održavanja lokalnih puteva koji su stvoreni prošle zime zbog enormnih dvomjesečnih snježnih padavina. 60.000 KM predviđeno je za izmirenje troškova proljetošnje odbrane od poplava i 285.000 KM je namijenjeno za zamjenu krovova i oluka na pet stambenih zgrada u naselju Baratova koja se ovih dana privodi kraju.

Nakon održane sjednice i donošenja odluke o raspodjeli suficita očekuje se brza saglasnost Ministarstva finansija Republike Srpske koja je već pripremljena.