BiH
8

Republika Srpska podnosi zahtjev Ustavnom sudu BiH da preispita odluku o neustavnosti Dana RS-a

Piše: S. H.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Republika Srpska (RS) ima rok do 25. juna ove godine da Ustavnom sudu BiH podnese zahtjev za preispitivanje odluke o neustavnosti Dana RS-a. Zbog toga će u ponedjeljak biti održan sastanak Tima za preispitivanje odluke Ustavnog suda, koji je formirao Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je odluku o formiranju Tima za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH potpisao 9. marta. Tim čini 15 osoba među kojima su akademik Rajko Kuzmanović, poslanik u NSRS-u Dragan Čavić, Igor Radojičić, ministar pravde RS-a Anton Kasipović, ministrica uprave Lejla Rešić, historičar Željko Vujadinović te nekoliko pravnika.

Čelni ljudi Republike Srpske na ovaj način žele osporiti odluku Ustavnog suda, koji je na apelaciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića donio odluku da je 9. januar kao Dan RS-a neustavan.

Ustavni sud BiH je utvrdio da član 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH te je naloženo NSRS-u da u roku od šest mjeseci taj zakon usaglasi sa Ustavom BiH.

Podsjećamo, Venecijanska komisija Vijeća Evrope dala je još 2013. godine zvanični stav Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, smatrajući da 9. januar, koji se obilježava kao Dan Republike i krsna slava ovoga entiteta, nosi moguću diskriminaciju nesrpskog stanovništva u ovom dijelu BiH.