HDZ 1990
0

Republika Srpska nije sigurna za povratnike

FENA
Regionalni odbor HDZ-a 1990 Sjeverozapadne Bosne HDZ-a smatra kako je proživljavanje nedavnog brutalnog napada na povratnika Ivu Petrušića u Banja Luci tipično za mnoge Hrvate Banja Luke i banjalučke regije, počevši od ljubijskog kraja, preko Prijedora, Banja Luke pa sve do Bosanskog Broda i Dervente, priopćeno je iz toga odbora.

"Stoga riječi Milorada Dodiga da je Republika Srpska za povratnike oaza sigurnosti, odzvanjaju kao velika prijevara. Ma koliko god se Dodig prsio i trsio, predstavljajući RS i njenu policiju kao faktor stabilnosti i sigurnosti za sve njene građane, policija RS-a je i dalje leglo i pribježište mnogih bivših batinaša i etničkih čistača o čemu svjedoči ovaj i mnogi drugi događaji", navodi se u priopćenju.

Kako se navodi u priopćenju, uoči katoličkog blagdana Svih svetih, 31. listopada ove godine u Banja Luci su pripadnici policije RS-a brutalno pretukli hrvatskog državljanina, povratnika u Banja Luku Ivu Petrušića.

"U njegovom premlaćivanju sudjelovalo je, prema iskazu Petrušića, više policajaca. Prvo ga je na trgu ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Banja Luci, pred više svjedoka udarao policajac Jovo Dragičević, a kada je između njih došlo do međusobnog guranja Dragičević je pozvao dodatnu policijsku ispomoć da ga obrane od slabašnog Petrušića jer ga je ovaj navodno udario.

Dodatne policijske snage Petrušića su 'policijski obrađivali' do automobila, zatim ga na silu ugurali u auto te su ga u banjolučkoj policijskoj stanici 'Centar' tretirali onako kako to znaju ovdašnji policajci, batinajući ga sa tri pendreka do mile volje", navodi se u priopćenju.

Informacija o brutalnom premlaćivanju Petrušića izbila je na vidjelo 12. studenoga, nakon što je premlaćeni Petrušić donekle zacijelio rane i smogao snage ispričati što mu se dogodilo.

"Vidjevši da su pretjerali, 'batinaši' iz policije RS-a, brzo su podnijeli Osnovnom sudu u Banja Luci 'Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka' protiv premlaćenog Ive Petrušiča s ciljem da ga ušutkaju, zato, kako se navodi u obrazloženju zahtjeva što je fizički napao Dragičević Jovu, udarajući ga zatvorenom pesnicom u predjelu brade, odnosno usana, nanoseći mu vidnu tjelesnu ozljedu u obliku rasjekotine", stoji u priopćenju.

"Najviše što su mogli učiniti u svojoj obrani jeste pokretanje prekršajne prijave jer da su imali razloga za nešto više oni bi to svakako napravili. Dobro da ga nisu optužili za genocid zato što se hrvatska žrtva odupirala i branila od batina.

No, zahvaljujući fotografijama i liječničkim nalazima vidljivi su učinci policijske torture u kojoj je Petrušić žrtva koja je doživjela pravi linč", navodi se, uz ostalo u priopćenju kojega potpisuje Željko Matić, član Predsjedništva HDZ-a 1990 i predsjednik Regionalnog odbora Sjeverozapadne Bosne.