Članice PIC-a ocijenile
0

Republika Srpska krši Dejtonski mirovni sporazum

Sarajevo-x.com
Zgrada OHR-a
Zgrada OHR-a
Ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira u BiH, nakon današnjeg sastanka u Sarajevu, odaslali su još jedno jasno upozorenje vlastima RS da se posljednjim zaključcima kako Vlade tako i Narodne skupštine RS, krši Dejtonski mirovni sporazum. Oni su podsjetili kako je visoki predstavnik i dalje najviši autoritet za njegovo tumačenje, saopćeno je iz OHR-a.

'Ambasadori Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Španije kao predsjedavajuće Evropskom unijom, Delegacije Evropske unije i Turske koja predstavlja Organizaciju islamske konferencije, snažno podržavaju mjere i odluke visokog predstavnika, kao i njegovu mogućnost da upotrijebi svoje ovlasti kako bi osigurao puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, te ponovo izjavljuju da je svaki pokušaj podrivanja mandata visokog predstavnika, definiranog Aneksom 10, neprihvatljiv.

Visoki predstavnik je jasno stavio do znanja da se stavovima Vlade RS od 14. decembra 2009. godine i zaključcima Narodne skupštine RS od 28. decembra 2009. godine krši Daytonski mirovni sporazum. Sporazum se krši odbijanjem implementacije zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik, kao i prijedlogom za održavanje referenduma čime se osporava Daytonski mirovni sporazum.

Vijeće za provedbu mira u cjelosti je nedvosmisleno u vezi s tim da ovlaštenje visokog predstavnika da donosi obavezujuće odluke direktno proizilazi iz Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma koje je podržalo Vijeće za provedbu mira i ponovno potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u nekoliko rezolucija donesenih u skladu s poglavljem VII Povelje Ujedinjenih naroda.

Vijeće za provedbu mira također naglašava vlastima Republike Srpske da njihova vlastita tumačenja Mirovnog sporazuma ne mogu biti zamjena za tumačenja visokog predstavnika. Vijeće za provedbu mira podsjeća vlasti Republike Srpske da je prema Daytonskom mirovnom sporazumu visoki predstavnik konačni autoritet u regionu za tumačenje civilne provedbe Mirovnog ugovora.

Vlada Republike Srpske mora poštovati Daytonski mirovni sporazum u cjelosti i ne smije osporavati mjere poduzete na osnovu Daytonskog sporazuma i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a usvojenih u skladu sa Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih naroda i mora ispoštovati preostale odluke donesene na osnovu ovih ovlasti.

U junu 2009. godine, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira podsjetio je vlasti i lidere političkih stranaka da je BiH međunarodno priznata suverena država čiji se teritorijalni integritet garantira Općim okvirnim sporazumom za mir (GFAP). Svako osporavanje osnovnih elemenata Općeg okvirnog sporazuma za mir smatra se neprihvatljivim, uključujući i jednostrane radnje usmjerene na ugrožavanje ustavnog poretka BiH.', kaže se u saopćenju OHR-a.