Emir Kusturica
0

'Republika Srpska je značajna pobjeda'

Sarajevo-x.com
"Ideja da se ima Republika je ideja da budemo građani, ali da ne zaboravimo ko smo. Ova druga ideja je da zaboravimo ko smo, ali da ne budemo Srbi. Utoliko to je ta tekovina vrlo važna i ona mora opstati. Inače, tih milion i tristo-četiristo hiljada ljudi izgubiće identitet vrlo brzo i lako", prenosi Blic Kusturicinu izjavu iz Banjaluke.

"U Sarajevu hoće preko noći da naprave građane od nekoga ko je niko. Kako možeš postati građanin ako si niko? To je njihova ideja. Ili da se desi recimo majorizacija. Mislim da to nije moguće", naveo je Kusturica, prenosi Blic.

Slavni režiser smatra da odnos Sarajeva prema njemu oslikava rečenica: "Dobar je on, pametan, ali što će mu to pravoslavlje".

"Mislim da je tu sporna tačka. To govori o njima, a ne o meni. Ja nemam potrebu ni da ih vidim, niti imam bilo kakvu potrebu da se mjerim time. Izuzev prijatelja koje viđam svakako", rekao je Kusturica.

On je podsetio da je u jednom periodu mogao birati da postane nacionalni heroj u sredini gdje je rođen ili da bude omražen kod dijela sveta koji je želio da od njega čuje da je Slobodan Milošević "fašista i gad".

"Tu ključnu rečenicu nikad nisam izgovorio", rekao je Kusturica.