BiH
0

Republika Srpska izdvojila 3,5 miliona KM za lobiranje vlasti SAD-a

FENA
Entitet u Bosni i Hercegovini Republika Srpska nalazi se u društvu Ujedinjenih Arapskih Emirata, Njemačke, Južne Koreje, Azerbejdžana… na listi deset vlada koje najviše izdvajaju javnog novca kako bi osigurali utjecaj na vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama.

U 2013., prema podacima Fondacije Sunlight, Vlada RS-a izdvojila je za lobiranje u Washingtonu 2.4 miliona američkih dolara, odnosno oko 3.5 miliona konvertibilnih maraka, što Vladu RS plasira na osmo mjesto, između Južne Koreje i Gruzije.

Prema američkoj javnosti dostupnim podacima, strane vlade potrošile su milione kako bi razvile odnose s kongresmenima, čelnicima javnih agencija, ali i s medijima, prenosi istraživanje Fondacije Sunlight Washintgon Post.

Prvoplasirani na listi s potrošenih 14.2 miliona dolara su Ujedinjeni Arapski Emirati koji su ostvarivali kontakte s medijima i kreatorima javnog mnijenja u SAD-u kako bi ih zainteresirali za temu finansiranja terorističkih aktivnosti te pitanja Irana.

Na listi se nalaze susjedi SAD-a, Kanada i Meksiko, koji su lobirali u Washingtonu za „izgradnju odnosa“, odnosno zakon o zaštiti prava stranih zatvorenika. Na listi drugoplasirana Njemačka tokom 2013. lobirala je u Kongresu u vezi sa prekomorskim bazama SAD-a, bazama koje bi prema najavama trebale biti zatvorene.

Inače, zakon koji omogućava nadgledanje novca za lobiranje datira iz 1938., i kreiran je kako bi se pratio trag nacističke propagande tokom 1938. godine jer su vlasti SAD-a strahovale da nacistička Njemačka plaća PR-ovce kako bi u izvještajima izokrenuli Hitlerove motive.

  • Vlade koje preko PR agencija troše novac obično nemaju razvijene diplomatske veze - kaže predstavnik Fondacije Sunglight Bill Alison, dodajući: „To je kao da iznajmljujete diplomatski kor kada oni unajme strane agente.“

Generalno, piše Washington Post, lako je pretpostaviti da vlade koje troše novac na lobiste SAD-a su one koje imaju bitne poslovne odnose s Washingtonom u oblastima energije, trgovine, imigracija, poljoprivrede, itd.

Ovako izgleda poredak deset izvršnih vlasti u svijetu koje najviše izdvajaju za lobiranje u SAD-u: Ujedinjeni Arapski Emirati (14.2 miliona USD), Njemačka (12 miliona), Kanada (11.2 miliona), Meksiko (6.1 milion), Maroko (četiri miliona), Republika Srpska (2.4 miliona), Gruzija (2.3 miliona), te Azerbejdžan (2.3 miliona).