Aleksandar Džombić
0

Republika Srpska ispunila uslove MMF-a, Federacija kasni

SRNA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je danas da je kontrola Međunarodnog monetarnog fonda konstatovala da je RS ispunila sve uslove i ispoštovala tražene kreterijume.

Džombić je naglasio da još Federacija BiH treba da ispuni tražene uslove MMF-a i da ostaje još da se postigne dogovor o okvirnom budžetu zajedničkih institucija, potvrđeno je Srni u Ministarstvu finansija RS.

Prijedlog RS je da zajedničke institucije imaju iznos sredstava na ovogodišnjem nivou. 

Džombić je naveo da se razgovaralo o uslovima izvršenja budžeta, o fondovima, kao i o budžetima opština i gradova.  

Delegacija MMF-a boravi u BiH od 18. augusta u okviru nastavka drugog pregleda stendbaj-aranžmana i ispunjavanja uslova iz pisma namjere.

Tokom dvosedmične posjete BiH, predstavnici MMF-a provjeriće koliko domaće institucije vlasti poštuju preuzete obaveze iz kreditnog aranžmana kako bi bila odobrena četvrta tranša za BiH od 38 miliona eura.

Vlasti FBiH za nastavak aranžmana sa MMF-om moraju ispuniti četiri strukturne odrednice - da usvoje zakon o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, što su učinile prije mjesec dana, zatim da usvoje strategiju o reformi penzionog sistema, provedu reviziju u oblasti boračko-invalidske zaštite i takozvanih beneficiranih penzija.
BiH je do sada iz aranžmana vrijednog 1,2 milijarde eura povukla oko 360 miliona eura.