Ako nađe investitora
0

Republika Srpska će tek 2014. početi gradnju svog dijela koridora 5C

FENA
Republika Srpska tražit će putem projekta javno-privatnog partnerstva zainteresiranog investitora za izgradnju dionice koridora 5C koji prolazi kroz RS.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija kaže da bi radovi, kada se nađe koncesionar, na toj dionici autoputa Doboj - Vukosavlje trebalo da počnu 2014., a zna se i završetak - 2017.godine

Vlada RS-a je utvrdila i druge detalje u danas prihvaćenoj informaciji o „Projektu javno-privatnog partnerstva u izgradnji, finansiranju, korišćenju, održavanju i upravljanju tom dionicom autoputa, odnosno dijela koridora 5C kroz RS".

Naime, prijedlogom ovog projekta procijenjena je vrijednost investicije na 260 do 350 miliona eura, a interna stopa povrata na sedam od 14 posto, uz vrijeme trajanja ugovora o javnom privatnom parnerstvu na 30 godina, kazao je Tegeltija na pres-konferenciji.

RS, odnosno "Autoputevi RS“ već su dogovorili kreditno zaduženje kod EBRD-a na iznos od 150 miliona eura za izgradnju prve dionice autoputa Banja Luka-Doboj, na relaciji Prnjavor - Doboj.

Na današnjoj sjednici entitetska vlada je utvrdila i uredbu o uvjetima i načinu realizacije Programa podrške investicijama i zapošljavanju.

"Uredbom se uređuju uslovi i načini stimulisanja i podrške direktnim investicijama i povećanju zaposlenosti na teritoriji RS-a, kriterijumi za dodjelu sredstava, dinamika isplate dodijeljenih sredstava i druga pitanja od značaja za povećanje konkurentnosti RS-a kroz priliv direktnih investicija radi zapošljavanja“, kazao je ministar finansija RS-a.

Ukupna sredstva koja se dodjeljuju određuju se prema vrijednosti investicije i broju novozaposlenih radnika, a sve u zavisnosti od mjesta investiranja i ispunjenosti kriterija određenih ovom uredbom za investicije u proizvodni sektor.

Primjera radi, ukoliko je minimalna vrijednost ulaganja dva miliona KM i kojom se osigurava zapošljavanje najmanje 20 radnika, a na teritoriji razvijenih i srednje razvijenih jedinica lokalne samouprave taj iznos po radniku bit će od 3.500 KM, a kod nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave od 5.000 KM.

Prijavu za učestvovanje u postupku dodjele sredstava mogu podnijeti investitori koji realizuju investicione projekte u proizvodnom sektoru, na teritoriji RS-a, a kojima se osigurava zapošljavanje novih radnika.

Vlada RS-a danas je donijela i odluku kojom se odobravaju sredstva od 1.221.000 KM iz Programa socijalnog zbrinjavanja radnika. Navedenim iznosom bit će „zbrinut“ 1.168 radnika iz 64 preduzeća, koji su procesom stečaja preduzeća ostali bez zaposlenja ili su ispunili uvjet za starosnu penziju.