BiH
0

Republika Srpska bez budžeta u 2012. godini?

FENA
Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske (RS) sutra će se izjasniti o terminu održavanja posebne sjednice entitetskog parlamenta na kojoj bi se donijela odluka o privremenom finansiranju RS-a, budući da bi neki od klubova u Vijeću naroda RS-a mogli staviti veto na budžet RS-a za 2012.

Posebnu sjednicu svega dva dana pred Novu godinu zatražila je Vlada RS-a da bi parlamentarci za svaki slučaj donijeli odluku o privremenom finansiranju.

“Ukoliko bi se eventualno desilo da se uloži vitalni nacionalni interes, mogli bismo u sljedećoj godini biti bez budžeta. To nije toliko problem do 15. ili 20.januara, do kada izmirujemo obaveze iz prethodnog mjeseca, ali bez obzira na to uputili smo zahtjev Narodnoj skupštini za održavanje posebne sjednice u četvrtak, 29.decembra. Tada bismo donijeli odluku o privremenom finansiranju koja bi trajala do odluke o usvajanju budžeta”, precizirao je nedavno entitetski premijer Aleksandar Džombić.

Zbog značajno smanjenih stavki, za izbjeglice i povratak u RS, ali i vjerske zajednice, nije sigurno da će Vijeće naroda - prvenstveno klubovi Bošnjaka i Hrvata dati zeleno svjetlo za budžet RS-a u naredoj godini.

Predloženim budžetskim okvirom za 2012. sutra će se baviti poslanici, a ukoliko bude usvojen, prema utvrđenim procedurama, sedam dana je rok u kojem delegati Vijeća naroda treba da potvrde odluke usvojene u Narodnoj skupštini.

Stoga, ostaje nejasno zašto se Vlada RS-a odlučila da budžet predloži Skupštini svega nekoliko dana do početka nove fiskalne godine.

Pokretanje vitalnog nacionalnog interesa na najbitniji dokument u RS-u gotovo je izvjesno, iako u Klubu Bošnjaka ne žele da prejudiciraju konačan stav.

Nezadovoljni su i u Klubu Hrvata, a ostaje da se vidi da li će, nakon dodatnih pregovora RS ući u novu godinu s usvojenim budžetom ili odlukom o privremenom finansiranju za prvo tromjesečje.