Mladen Ivanić
0

Republici Srpskoj ne treba priča o ustavnim promjenama

FENA
Lider PDP-a Mladen Ivanić izjavio je danas da, što se tiče njegove stranke, RS-u "ne treba“ priča o ustavnim promjenama.

Ivanić ističe da je spreman sutra da podrži one stavove koji se tiču konvencija o ljudskim pravima i koje treba ugraditi u Ustav, ali da šire ulaženje u tu priču po PDP-u "ne treba“ raditi.

Ipak, navodi, svjesni su okolnosti da se "može desiti da dođe o eventulanih ustavnih promjena“.

On je naglasio da je Kuzmanović na današnjem sastanku sa predstavnicima srpskih parlamentaranih stranaka dao nekoliko usmenih teza šta bi trebalo da sadrži platforma za eventulano učešće predstavnika iz RS-a u razgovorima o ustavnim promjenama.

Ivanić je napomenuo da su to bile samo usmene teze i da su predstavnici srpskih stranaka isto tako dali svoje stavove usmeno, te da ništa nije dogovoreno.

"Nakon ovoga očekujemo da predsjednik RS-a napravi pisani materijal o kome ćemo se tada moći izjasniti, jer se danas praktično ni oko čega nismo usaglasili niti usvojili dokument“, napominje lider PDP-a i dodaje da "najveći dio onog što je Kuzamnović iznio nakon sastanka" prihvatljivo za PDP i nada se da će biti sadržano u konačnom tekstu platforme.

Lider SDS-a Mladen Bosić kazao je da, mada nisu vidjeli dokumenet platforme koja bi bila obavezujuća za predstavnike RS u ustavnim promjenama, dobrim dijelom je ta stranka saglasna sa stavovima koje je iznio predsjednik RS-a.

"Ali još uvijek postoje fundamentalne razlike oko nekih suštinskih gledanja“, dodao je Bosić.

Iznio je stav SDS-a da je Dejtonski mirovni sporazum i dejtonska Bosna "posljedica međunarodnog ugovora, a ne volje njenih građana i naroda, te da stoga ne dolazi u obzir nikakvo bazično mijenjanje tog ugovora“.

Bosić ističe i da je osnova toga da je BiH sastavljena od dva entiteta, RS i FBIH, te da "nema ništa protiv da se u FBiH otvore razgovori oko nekog novog rješenja u tom entitetu što bi bilo ugrađeno u Ustav ukoliko na bilo koji ne bude suprotno interesima RS-a“.

Svoj stav o današnjem sastnaku iznijeli su u izjavi novinarima nakon trosatnog sastanka i potpredsjednik DNS-a Dragutin Rodić, SRS RS-a Milanko Mihajlica i SP Petar Đokić, a osnovno je da RS ne može biti upitna u razgovorima o promjeni Ustava BiH.