BiH
0

Reportaža Almira Panjete "Desant na Školj" najbolja na konkursu Ekrem Tinjak

Klix.ba
Almir Panjeta i Dario Novalić (Foto: Klix.ba)
Almir Panjeta i Dario Novalić (Foto: Klix.ba)
Novinar Almir Panjeta je pobjednik drugog konkursa za novinarsku nagradu Ekrem Tinjak s reportažom "Desant na Školj", koja je objavljena u Slobodnoj Bosni 9. augusta. Nagradu je uručio glavni i odgovorni urednik magazina Start BiH Dario Novalić.

Konkurs su drugu godinu zaredom organizovali magazin Start BiH, portal www.startbih.info i Udruženje građana Pozitivne vrijednosti, uz podršku OSCE-ovog Ureda za medije.

Dobitnik plakete, skulpture, koja je rad akademskog kipara Admira Halilovića, i novčane nagrade od 2.000 KM je izjavio kako se ne može osjećati sretno kada dobije nagradu koja nosi ime njegovog prijatelja.

"Bio bih mnogo sretniji da je Ekrem Tinjak danas živ i s nama. Nažalost, desilo se što se desilo. Ono što svi njegovi prijatelji mogu uraditi, kao i magazin Start BiH, u kojem je proveo najveći dio svog radnog vijeka, jeste da ga ne zaboravimo. Zato ova nagrada ima ogroman značaj i zato mi mnogo znači", rekao je Panjeta, koji je Tinjaka upoznao u augustu 1999. godine, kada su zajedno radili u Večernjim novinama. Panjeta je istakao kako je najviše o novinarstvu naučio upravo od starijeg kolege Tinjaka.

"Reportaža 'Sedam sekretara školja' je upravo reportaža iz Ekremove škole, iz nekog posve drugog ugla. Nastala je kao odgovor na prenapuhane priče o Školju naših vlasti, koje su to predstavile kao da BiH dobija Vis ili Krk. Cilj je bio otići tamo, iskrcat se, postaviti zastavu BiH na sredinu Školja i postaviti pitanja šta ćemo sada!? Da li je situacija išta bolja? To je bila poruka i razlog tog novinarsko-redarstvenog performansa", kazao je Panjeta.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Novalić je podsjetio prisutne da je na konkurs stiglo 60 reportaža, a najbolju je izabrao osamnaestočlani žiri, koji su činili Nađa Ridžić, Vildana Selimbegović, Faruk Borić, Samir Pinjagić, Asaf Bečirević, Dejan Jazvić, Željko Kopanja, Ljiljana Zurovac, Borka Rudić, Suzana Mijatović, Jasmin Maričić, Aleksandar Trifunović, Mladen Bošnjak, Duška Jurišić, Boro Kontić, Amarildo Gutić, Nidžara Ahmetašević i Dario Novalić.

Prema njegovim riječima, broj članova žirija svake godine raste, jer dobitnik nagrade naredne godine ulazi u njegov sastav.

"Manifestacija će se uvijek održavati na ovaj način, skromno, baš kakav je bio i Ekrem Tinjak - skroman, dobar i pošten", rekao je Novalić.

Ovo je bila druga po redu nagrada za najbolju reportažu, a prošlogodišnja dobitnica je bila Nidžara Ahmetašević.