BiH
1

Renzo Piano počasni građanin Sarajeva

FENA
Foto: Time
Foto: Time
Gradsko vijeće Grada Sarajeva proglasilo je na današnjoj sjednici počasnim građaninom Sarajeva Renza Piano, arhitektu i ambasadora dobre volje UNICEF-a.

Nagradu će dobitniku uručiti gradonačelnica Sarajeva na svečanoj sjednici Gradskog vijeća 6. aprila u 20.00 sati u Narodnom pozorištu.

Arhitekt Renzo Piano je krajem 1998. godine prihvatio poziv generalnog direktora Ars Aevi Envera Hadžiomerspahića da projektuje prvi nukleus budućeg arhitektonskog kompleksa - Muzeja savremene umjetnosti.

Piano je posjetio Sarajevo u junu 1999. u dane inauguracije izložbe na kojoj su u Centru Skenderija prvi put bila predstavljena djela svih do tada formiranih nukleusa Kolekcije Ars Aevi. On je tada ozvaničio svoju odluku da u ulozi ambasadora dobre volje UNESCO-a projektuje ovaj objekt bez naknade.

U junu 2000. na susretu osnivača Kolekcije Ars Aevi u Sarajevu Piano je predstavio idejne skice svog objekta i u prisustvu gradonačelnika Sarajeva postavio zastave Projekta Ars Aevi na četiri granična ugla terena budućeg Muzeja/Centra.

Projekt Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu koji Renzo Piano vodi u saradnji s UNESCO-om je zamišljen da bude simbol kulturnog i arhitektonskog ponovnog rođenja Sarajeva poslije višegodišnje destrukcije.

Lokacija Muzeja je određena u središtu grada, 200 metara od objekta institucija BiH, i okrenuta prema rijeci Miljacki koja ide paralelno s ulicom Zmaja od Bosne.

Zamislio je da pješački most, koji je već izgrađen, na osnovi ovog projekta povezuje naselje Grbavica s Muzejom.

Na dan obilježavanja desete godišnjice Projekta Ars Aevi 23. juna 2002. on je simobolično inaugurirao početak izgradnje Mosta Ars Aevi koja je izvedena u saradnji s Renzo Piano Building Workshop i italijanskim partnerima i kome je Renzo Piano Building Workshop bio sponzor. Most je otvoren za građane Sarajeva 29. septembra 2002. godine.