BiH
61

Renovirano mjesto za sport i igru u SOS Dječijem selu Gračanica

Klix.ba
U SOS Dječijem selu Gračanica svečano otvoreno renovirano mjesto za sport i igru.

Uz podršku SOS Kinderdorf Austrije, Ministarstvo za sport republike Austrije finansiralo je rekonstrukciju postojećeg dječijeg igrališta u SOS Dječijem selu Gračanica.

"Cilj projekta je osnažiti i povećati socijalnu inkluziju djece bez roditeljskog staranja u lokalnoj zajednici i omogućiti djeci ljepši i sadržajniji prostor za igru, sport i zabavu", rekao je Zlatan Musić, direktor SOS Dječijeg sela Gracanica i istakao:

"Kompleks za sport i igru poslužit će ne samo djeci iz SOS porodica, nego i djeci iz zajednice, sportskim klubovima te školama da na ovom mjestu organizuju vannastavne aktivnosti.”

Mjesto za sport i zabavu u SOS Dječijem selu Gračanica sada nudi sadržaje za sportske aktivnosti poput fudbala, košarke, odbojke, organizovanje radionica na otvorenom, kao i prostor za igru za najmlađe.

Prilikom zvaničnog otvaranja igrališta upriličena je i podjela nagrada učenicima iz šest osnovnih škola, čiji su literarni i likovni radovi na konkursu raspisanom u SOS Dječijem selu Gračanica na temu "Veliki svijete zaštiti me ja sam dijete“, odabrani kao najuspješniji.

U veselom društvu velikog broja djece, renovirano mjesto za sport i igru u SOS Dječijem selu Gračanica uz pomoć Ministarstva za sport republike Austrije, je počelo sa radom na pravi način. A prva sportska takmičenja na renoviranom kompleksu djecu Gračanice očekuju već u narednih mjesec dana.

U Bosni i Hercegovini djeluju dva SOS Dječija sela – u Sarajevu i Gračanici, u kojima se, kroz porodični model brige osigurava toplo i sigurno mjesto za odrastanje djece bez roditeljskog staranja. Prema konceptu SOS Dječijih sela, u svakoj porodičnoj kući živi SOS mama sa najviše šestero ili sedmero djece i oni čine jednu SOS porodicu.

U ovom porodičnom modelu brige, djeca imaju mogućnost odrastanja uz ljubav, poštovanje i sigurnost u atmosferi u kojoj se izgrađuju trajni emocionalni odnosi. SOS Dječija sela BiH u 29 kuća obezbjeđuje topli dom za 268 djevojčica i dječaka iz različitih dijelova BiH, a u 4 kuće za mlade se djevojke i mladići pripremaju za samostalni život.

U sistemu socijalne zaštite u BiH, SOS Dječija sela su jedinstvena organizacija koja brine o svojoj djeci do njihove potpune samostalnosti, ulažući sve resurse u njihovu sretnu budućnost.