Krug 99
0

Remy Ourdan: Reći istinu je uloga ratnih izvještača

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Povodom 20 godina od opsade Sarajeva održat će se skup ratnih reportera koji su iz Sarajeva izvještavali za inostrane medije. Jedan od njih je bio i Remy Ourdan današnji gost uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Ourdan je ratni reporter pariškog lista Le Monde, čija profesionalna karijera započinje 1992. u opkoljenom Sarajevu. Kao 23. godišnji freelancer došao je u grad i tu ostao pet godina.

“Ratno izvještavanje i ideja intervencije - 20 godina nakon opsade Sarajeva” bila je tema današnje sesije Kruga 99.

Remy Ourdan, govoreći na sesiji, istakao je značaj medija u kriznim situacijama, ali kad je riječ o tome da li će izvještavanje dovesti ili ne do intervencije na to nema odgovora.

“Ne znam koliko su mediji uticali na to da 3,5 godine ne bude intervencije ili koliko su uticali da nakon 3,5 godine dođe do intervencije u BiH”, rekao je Ourdan istakavši da je misija reportera reći istinu.

On je naveo primjere osim BiH i drugih zakašnjelih ili pak efikasnih i brzih intervencija, poput Ruande, Kosova, Libije (gdje je do intervencije došlo već nakon sedam dana) ili pak Sirije u kojoj ne dolazi do intervencije, a vjerovatno je neće ni biti.

Dvadeset godina nakon početka opsade Sarajeva, kao jedan od glavnih inicijatora okupljanja ratnih reportera koje je planirano za prvu sedmicu aprila, Remy Ourdan ističe da je to ideja povezivanja, saradnje sa bh društvom, te da će u glavni grad BiH doći i oni koji mu se nisu vraćali poslednjih 20 godina.

Nakon Sarajeva, Remy Ourdan je pokrivao krizna žarišta u Ruandi, Srbiji nakon Miloševićevog pada, bio je u Kongu, Eritreji, Siera Leoneu, Afganistanu i Iraku.

Redovno prati važna suđenja u Hagu optuženim za ratne zločine iz bivše Jugoslavije i Ruande. Izvještavao je iz ratova u Afganistanu i Iraku, iz Pakistana, pratio egipatsku revoluciju i građanski rat u Libiji.