BiH
0

Rektor Mostarskog univerziteta primio egipatskog stručnjaka za piramide

FENA
Fuad Ćatović, rektor Mostarskoga univerziteta "Džemal Bijedić", primio je danas predsjednika Upravnog odbora Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Semira Osmanagića i člana egipatskog ekspertnog tima Nabila Swelima.

Profesoru Swelimu ovo je zadnji dan boravka u BiH i on je ovom prilikom informirao rukovodstvo Mostarskoga univerziteta o rezultatima radne posjete četveročlanog tima arheologa i geologa iz Egipta.

"Ja sam vidio piramide. Ne mogu shvatiti zbog čega uopšte postoje sumnje da ovdje postoje piramide kad one imaju sve karakteristike piramida. Ne znam koji su razlozi onih koji sumnjaju, ili bi oni željeli da ovdje vide egipatske piramide. Ovo su bosanske piramide i one se moraju proučavati", kazao je profesor Swelim.

Osmanagić je kazao kako je jako sretan što može potvrditi da je ovaj ekspertni tim izvršio međunarodnu verifikaciju postojanja piramidalnog kompleksa u visočkoj dolini te dodao kako su ovo historijski dani za BiH.

"Radi se o jednom kulturnom događaju bez presedana koji je globalnih razmjera i mi ćemo vrijednost ovih posjeta moći procijeniti tek za desetak ili dvadeset godina", kazao je Osmanagić.

Rektor Fuad Ćatović je istaknuo kako je, izgleda, uvijek potrebno da neko dođe sa strane i ukaže nam da u BiH ima dosta kulturno-istorijskih vrijednosti te dodao kako ovo predstavlja jednu pouku da moramo vrjednovati i zaštititi naše kulturno naslijeđe.

"Ove piramide su otvaranje nas ka svijetu i dokazivanje da je na ovom prostoru od davnina živjela neka civilizacija. Naš univerzitet želi da pomogne i da radi na ovom projektu i u tom cilju je i ova današnja posjeta", kazao je Ćatović.